Dodik poslao poruku Srbima koji se nalaze na spisku predatom njemačkom tužitelju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da će, nakon što je Udruženje “Majke Srebrenice” njemačkom tužitelju predalo spisak od 22.000 Srba, u Njemačkoj krenuti hajka na te ljude, pa bi oni trebalo što prije da se vrate kući.

Povodom najave predsjednice Udruženja “Majke Srebrenice” Munire Subašić da će zatražiti da svi sa tog spiska koji su trenutno u Njemačkoj odgovaraju u toj zemlji, a ne u BiH, Dodik ističe da njemačko pravosuđe nema nadležnost nad ovim prostorima.

“Sada će očigledno biti hajka prema tim ljudima. Ono što oni treba da urade je da se što prije vrate kućama. Na taj način pravosuđe Njemačke ovdje neće moći ništa da učini po tom osnovu”, rekao je Dodik za TV “Pink”.

Ovakav potez, navodi “Pink”, sa spiskom Dodik vidi kao provokaciju i manipulaciju, te ističe da je to iživljavanje nad ljudima čija imena su na spisku, koji RS ne priznaje, budući da je pod pritiskom radila Komisija za istraživanje događaja u Srebrenici, koju je 2003. godine formirala tadašnja Vlada RS-a.

“Riječ je o jednom izvještaju Vlade koji je bio lažan i nije bio istinit. Bio je urađen pod pritiskom i nametnut od međunaordne zajednice, što oni sada koriste i zloupotrebljavaju”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, tamo su opisani svi oni koji su bili u bilo kojoj jedinici na tom prostoru, pa i ljudi koji nisu imali odgovornost za bilo šta.

Na spisku koji je predsjednik Udruženja “Majke Srebrenice” predala njemačkom tužitelju nalaze se imena 22.000 Srba.

Možda vam se svidi

Leave A Reply