Dodik ponovo u ulasku Bosne i Hercegovine u NATO

0

Dodik je rekao da postoji ”ogroman pritisak” povodom pitanja članstva u NATO-u.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ne namjerava da uđe u NATO i ne odriče se svoje politike vojne neutralnosti.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Dodik je rekao da postoji ”ogroman pritisak” povodom pitanja članstva u NATO-u.

“Zapad bi želio da ima sve zemlje kao članice NATO-a, njihovi ciljevi su jasni. Oni prave okvir na način koji govori zemljama da treba da teže tome da budu primljene u NATO, a ako to ne učine, onda postoji problem. Republika Srpska ne namjerava da mijenja svoje strateško opredjeljenje – vojnu neutralnost”, naglasio je Dodik u intervjuu agenciji TASS.

On vjeruje da bi ulazak u NATO poslije razornih bombardovanja 1999. godine opravdao ”nelegalnu agresiju Sjevernoatlantske alijanse na bivšu Jugoslaviju”.

“Republika Srpska ne vidi nikakvu prednost u NATO-u, za razliku od drugih. Mi smo prošli kroz NATO bombardovanje, znamo kako to izgleda. Ulazak u NATO bio bi moralno oslobađanje te NATO generacije ili sadašnjeg saveza od tih podlih bombardovanja i osiromašenog uranijuma koji čak i sada ubija našu djecu”, naglasio je Dodik.

On je rekao da je to nešto što se ne može razumjeti ili prihvatiti i da smatra da Zapad konačno treba da prihvati ovakav stav Repubike Srpske o ovom pitanju.

“Možemo da sarađujemo sa njima, to je neizbježno, ali oni nikad od nas neće čuti da se krećemo prema integraciji ili da BiH ide prema članstvu u NATO-u”, naglasio je Dodik.

TASS navodi da BiH ne može biti primljena u NATO bez saglasnosti oba entiteta i podsjeća da je Narodna skupština Republike Srpske u oktobru 2017. godine usvojila rezoluciju o vojnoj neutralnosti.