Dodik: Ovo je najgora poruka srpskom narodu

Apelaciono vijeće je donijelo presudu nakon što je završen obnovljeni postupak do kojeg je došlo nakon što je ukinuta prvostepena presuda iz oktobra 2017. kojom su Orić i Muhić oslobođeni krivice.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da oslobađajuća presuda komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine u Srebrenici Naseru Oriću “predstavlja najgoru poruku koju su srpskom narodu mogli da upute Sud BiH i BiH u cjelini, te da je krajnje vrijeme da se prestane sa omalovažavanjem Srba”.

Dodik je podsjetio da je i ranije govorio da je to suđenje “farsa”.

“BiH i institucije tipa Suda BiH loše su mjesto za Srbe”, rekao je on i dodao da u BiH za ubijanje Srba nema nikakve odgovornosti.

Prema njegovim riječima, mnogo stvari u BiH je napravljeno da bi bilo protiv Srba i da bi se omalovažavao srpski narod. On je istakao da je BiH “pravno i ljudsko nasilje nad Srbima, što najbolje pokazuju ovakve odluke Suda BiH”.

Dodik je rekao da bi volio kada bi zaposleni u Sudu i Tužilaštvu BiH, kao dio odnosa prema svom narodu, napustili te institucije, te da će u tome kada se odluče uvijek imati njegovu podršku.

“Mislim da je krajnje vrijeme da se prekine sa tim nasiljem i omalovažavanjem srpskog naroda u cjelini”, dodao je Dodik.

Apelaciono vijeće Suda BiH danas je oslobodilo bivše pripadnike Armije RBiH Nasera Orića i Sabahudina Muhića optužbi za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika 1992. na području Srebrenice.

Sudija Tihomir Lukes istakao je u obrazloženju presude da su Orić i Muhić oslobođeni krivice zbog nepouzdanosti ključnog zaštićenog svjedoka O-1, usljed promjene iskaza, dok su iskazi ostalih svjedoka i predstavljeni dokazi bili nedovoljni za dokazivanje krivnje van razumne sumnje.

Naveo je da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati da su Orić i Muhić ubili ratne zarobljenike Slobodana Ilića, Mitra Savića i Milutina Miloševića. Niko iz Tužilaštva BiH nije prisustvovao izricanju presude.

Lukes je naglasio da je odbrana dovela u pitanje prisustvo svjedoka O-1 ubistvu Mitra Savića, uloživši dokaz da je O-1 teško ranjen 11. decembra 1992., dok je akcija na Kunjerac u kojoj je Savić ubijen izvedena tri dana kasnije.

“Vijeće je utvrdilo da nije bio u realnoj mogućnosti da učestvuje u akciji na selo Kunjerac i da bude svjedok ubistva”, rekao je Lukes.

Nakon izricanja presude, Orića i Muhića ispred Suda BiH dočekalo je stotinjak građana, bivših saboraca i članova njihovih porodica sa zastavama i transparentima na kojim je pisalo “Heroji, a ne zločinci”.

Apelaciono vijeće je donijelo presudu nakon što je završen obnovljeni postupak do kojeg je došlo nakon što je ukinuta prvostepena presuda iz oktobra 2017. kojom su Orić i Muhić oslobođeni krivice.

Možda vam se svidi

Leave A Reply