Dodik: OSBiH smatrat ćemo neprijateljskim

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je da pripadnici Oružanih snaga BiH iz RS-a učestvuju u aktivnostima predviđenim programom obilježavanja Dana RS-a i dodao da će se, u suprotnom, smatrati da su Oružane snage BiH neprijateljski nastrojene prema Republici Srpskoj.

“Ministarstvo odbrane BiH nedvosmisleno krši dogovor oko formiranja Oružanih snaga BiH, onemogućava da pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka učestvuju u programu obilježavanja, kako je to predviđeno ranijim programom i onemogućava se da pripadnici tog puka iskažu svoju osnovnu ulogu i namjenu, a to je njegovanje tradicije Republike Srpske i Vojske RS-a “, rekao je Dodik Srni.

Dodik je rekao da RS 9. januara obilježava Dan republike, iza kojeg stoje sve institucije RS-a, sve srpske političke partije, kao i narod koji je taj praznik podržao na referendumu.Ministarka odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš iz HDZ-a BiH odobrila je danas učešće Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH, bend Banja Luka, na ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. januara, povodom proslave Dana Republike Srpske.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da će Vojni orkestar Oružanih snaga BiH učestvovati, između ostalog, u odavanju počasti i polaganju vijenaca palim borcima Vojske RS-a, NOR-a i civilnim žrtvama rata.

Dodik je rekao da je neprihvatljivo da ministarka odbrane BiH “na ovaj način krši dogovor o formiranju Oružanih snaga BiH”, dodavši da vlasti RS odbacuju “selektivnu dozvolu učešća pripadnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH”.

On je kazao da očekuje da svi iz RS-a “odgovorni za formiranje vojske i upravljanje vojskom jasno iskažu svoj stav” o tom pitanju, a da od srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića očekuje da “izda nedvosmislen nalog za učešće Trećeg pešadijskog puka i njegovih pripadnika u obilježavanju Dana republike Srpske”.

Dodik je zatražio od zamjenika ministra odbrane Borisa Jerinića da pozove pripadnike srpskog puka da učestvuju u organizaciji i programu obilježavanja Dana RS-a.”Ukoliko puk izostane iz obilježavanja smatrat ćemo da su se naši kadrovi u tim strukturama opredijelili da nisu oni koji su spremni i sposobni da njeguju tu tradiciju. Oružane snage BiH na ovaj način, neučešćem, smatrat ćemo da su neprijateljski nastrojene prema Republici Srpskoj”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a je rekao da garantuje da će “u slučaju svakog nezakonitog procesuiranja na nivou BiH u ovom slučaju svako biti stavljen u zaštitu institucija RS-a”.”Mi nećemo ostaviti nijednog našeg čovjeka nezbrinutog u tom pogledu. Materijalno i u svakom smislu stojimo iza njih u eventualnim postupcima”, kazao je Dodik.

Možda vam se svidi

avatar