Dodik o napadu u Parizu: I RS mora biti spremna, mnogo Bošnjaka ratuje za ISIS

Dodik je u izjavi za Radio-televiziju Republike Srpske napomenuo da “BiH, po učešću lica u pokretima koji pripadaju radikalnom islamu, u svijetu zauzima prvo mjesto”

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je da je teroristički napad u Parizu događaj koji sve opominje i koji se ničim ne može opravdati, ali i ukazuje na potrebu opreznosti u RS-ujer mnogi iz BiH po svijetu ratuju kao dio radikalnih islamističkih grupa.

“To govori i o potrebi da u RS-u ne budemo naivni i neobazrivi i da vjerujemo da se to može zaobići i zbog nekakvog drugog razloga”, naveo je Dodik.

Dodik je u izjavi za Radio-televiziju Republike Srpske napomenuo da “BiH, po učešću lica u pokretima koji pripadaju radikalnom islamu, u svijetu zauzima prvo mjesto i da je zemlja koja po glavi stanovnika ima najveći broj učesnika u organizaciji ‘Islamska država’ od svih evropskih zemalja”.

“Ako se odbiju Srbi i Hrvati, koji tamo ne idu, onda se može vidjeti prisustvo radikalnog islama u Bošnjacima, a koji su promovisale ekstremne grupe. Islam koji promovišu Bošnjaci ne propagira ekstremizam, ali zatrovanost određenog broja ljudi ideologijama vehabizma i drugog ekstremnog islamizma nalaže da se mora povesti računa o tome”, istakao je predsjednik RS-a.

Dodik je podsjetio da “geneza radikalnog islamizma seže i prije raspada bivše Jugoslavije kroz djelovanje ‘mladih muslimana’ koji su počivali na ideologiji univerzalnog islama i koji su uvažavali samo takozvani izvorni islam kao vjeru i potrebu da država treba biti zasnovana na pravilima Kur+ana, a čiji je pripadnik bio i Alija Izetbegović.

On je naglasio da je “upravo radikalni islamizam jedan od razloga zašto se i policija RS-a, koja je već jedna od najboljih agencija u regionu, mora dodatno ojačati i opremiti, da bi bila sposobna dati odgovor na izazov bilo koje vrste”, prenosi Srna.

Izvor:Fokus.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.