Dodik o granici: Bit će onako kako Srbija kaže, šta Sarajevo ima sa tim

Milorad Dodik je, poigravajući se sa ustavnim nadležnostima, pomislio da entiteti imaju nadležnost za utvrđivanje granica sa komšijama

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik rekao je da će, kada je riječ o pitanju granice između Srbije i BiH, “biti onako kako Srbija kaže”.

– RS i Srbija su jedno, ali mislim da je ono što Srbija predlaže funkcionalno i na pravi način je regulisanje te granice. Šta Sarajevo ima s tim? Koče samo zato što imaju neku formalnu stvar. Bilo bi bolje da jedni druge ne kočimo – rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Prema njegovim riječima, ako RS ima interes da reguliše svoj problem na granici sa Srbijom sa kojom je u dodiru cijelom dužinom, onda na nivou BiH „nema šta da smišljaju već da tako nešto prihvate“. Predsjednik entiteta RS je, očigledno, zaboravio da entiteti, pa i onaj kojim predsjedava, nemaju nikakve nadležnosti kada su granice u pitanju.

Dodik je istakao da neće kočiti nijedan državni projekat ukoliko bude izabran za člana Predsjedništva BiH.

– Ako oni pokušaju da zakoče neki naš, suočiće sa onim što do sada nisu vidjeli u organima BiH – poručio je Dodik.

On je dodao da niko ne bi trebalo da osporava ako RS hoće da pravi gasovod od Srbije do Banje Luke.

– Ako budete osporavali, nećete dobiti nijedan projekat niti odluku, koja je čak i normalna. Nećete dobiti ni odluku o vremenskoj prognozi – naglasio je Dodik.

On smatra da će se sada na jedan drugi način raditi u državnim institucijama BiH.

– Mi BiH ne doživljamo na način kako je doživljava Savez za promjene, ona je izvedenica, a suština, faktor i subjekti političkog sistema su dva entiteta i tri naroda – misli Dodik.

Možda vam se svidi

Leave A Reply