Dodik: “Neću da pravim granicu na Drini, hoću da ukinem granicu na Drini i sav moj politički život je vezan za to”

Dodik tvrdi da je priča o Savjetu ministara u tehničkom mandatu direktna devalvacija nacionalnog prava Srba da budu predstavljeni na legitiman način.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik izjavio je da je priča o NATO izmišljena i podmetnuta pod priču o formiranju vlasti na nivou BiH da bi se legitimnim predstavnicima Srba, koji su dobili apsolutnu većinu na izborima, onemogućilo da budu u zajedničkim institucijama.Dodik je istakao da je zato izmišljena priča o Godišnjem nacionalnom planu za pristupanje NATO.

– To je politička igra čiji je cilj da bude smanjena politička snaga Srpske, koja jedina funkcioniše u skladu sa izbornim rezultatima i ima formiranu vlast, svoje predstavnike i političku reprezentaciju na nivou BiH. Hrvati, takođe, imaju reprezentaciju – rekao je Dodik sinoć za RTRS.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci su se dugo vremena unutar svog korpusa borili ko će imati prevlast u pogledu predstavljanja, a sada plaćaju cijenu raznim zahtjevima između njih.

– Kada se dodaju još poneki iz međunarodne zajednice, onda je razumljivo zašto je situacija konfuzna – dodao je Dodik.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD, rekao je da sporazum o principima za formiranje vlasti na nivou BiH koji su potpisali SNSD, HDZ BiH i SDA ima rok trajanja 30 dana i da će 5. septembra reći da li je važeći.

– Ali mnoge izjave i tumačenja su njegov vijek trajanja već definisali. Bakir Izetebegović je rekao da je o redukovanom ANP počeo da razmišlja tek nakon potpisivanja sporazuma što govori o njihovom odnosu prema dogovorima u BiH. Sporazum jasno precizira šta treba da bude urađeno i nemam namjeru da ga više tumačim – naglasio je Dodik.

On je naglasio da je ključno pitanje legitimno političko predstavljanje srpskog naroda koje se obezbjeđuje na izborima.

– Mehanizam koji su izgradili stranci omogućava da neko blokira nekoga drugog. Ranije je bila situacija kao u Predsjedništvu BiH, izabere se struktura iz Srpske i onda se član Predsjedništva pojavi na sastanku i ono se konstituiše. Tako je bilo i sa Savjetom ministara dok iz međunarodne zajednice to nisu postavili na princip koji omogućava da bošnjačka strana bira koga hoće ili neće od Srba i onda taj proces blokira – kaže Dodik.

Komentarišući Izetbegovićevu izjavu da Dodik često mijenja mišljenje i da je moguće da će tako biti i u vezi sa ANP, Dodik je istakao da je poznat po tome što ne mijenja mišljenje.

– Ono što smatram da je interes Srpske odlučno branim u svakoj prilici i na svakom mjestu i nisam spreman da odustanem. Narodna skupština Republike Srpske je utvrdila politiku vojne neutralnosti i to je za mene obaveza, a ionako smatram da je to ispravno. Rekao sam i na sastanku, kada smo potpisivali sporazum, da akcioni plan nećemo prihvatiti i da na to računaju – naglasio je Dodik.

Možda vam se svidi

Leave A Reply