Dodik: Formiranje komisije za oružje bi pojačalo međusobno povjerenje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da bi zbog jačanja međusobnog povjerenja u BiH bilo dobro da bude formirana zajednička komisija entitetskih vlada koja bi utvrdila činjenično stanje o proizvodnji oružja i municije u Federaciji BiH (FBiH), koje je izvan kontrole zajedničkih institucija BiH, ali da ne vjeruje da će to u FBiH prihvatiti.

– BiH je sastavljena od dva entiteta, tri naroda i to je dejtonska struktura. Vidimo da kod BiH i njenih zajedničkih organa to ne funkcioniše i da to nije ”dejtonska odgovornost”. Zato bi bilo najbolje, zbog jačanja ukupnog povjerenja odnosa u BiH, da se napravi zajednička komisija vlada RS i FBiH i da se izvrši kontrola i inspekcija i u FBiH i u RS i da ta priča splasne – rekao je Dodik novinarima u Tesliću.

Dodik je poručio da ta priča neće nestati arogancijom koju, kako kaže, pokazuju Bošnjaci nedolaskom na zakazanu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta.

– Ta sjednica i nije važna, već da li ima skrivenog oružja ili nema. Očigledno je da ga ima i to treba da bude zaustavljeno – rekao je Dodik.

On je istakao da je u FBiH “projektima međunarodnog faktora” ostalo šest fabrika oružja i municije, a da su u operacijama uništavanja u RS ukinute sve te da zato postoji opravdana zabrinutost.

– Naravno, nismo mi ništa slabiji ili lošiji zbog toga, ali svakako ne bi bilo dobro da neko tajno proizvodi oružje i da ga skladišti, kako to oni kažu, za ”ne daj Bože”. Da li će to u FBiH prihvatiti? Ne vjerujem, ali vjerujem da će naša vlada pristati – naveo je Dodik.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj je trebalo da se raspravlja o tzv. ratnohuškačkim izjavama člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriju FBiH odgođena je u petak, 20. aprila, zbog nedostatka kvoruma.

Možda vam se svidi

Leave A Reply