Dodik čestitao Handkeu, “oduševljen” negatorom genocida u Srebrenici

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik čestitao je austrijskom piscu Peteru Handkeu na Nobelovoj nagradi za književnost, naglasivši da je priznanje koje je dobio dokaz ”da pravda nije u potpunosti izgubljena”.

“Vi i Vaše sveukupno uticajno književno djelo ste tu nagradu i zaslužili”, ocijenio je Dodik.

On je rekao da je, kao i svi građani Republike Srpske, sa oduševljenjem primio vijest da je Handke dobitnik najprestižnije svjetske nagrade za književnost, prenosi “N1“.

“Posebna osjećanja i poštovanje prema Vama, pored književnog djela, gajimo kao velikom pravedniku današnjice i velikom prijatelju Srba i Srbije, koji se, kada su mnogi u svijetu ćutali, glasno usprotivio NATO bombardovanju Srba u BiH i Srbiji”, naglasio je Dodik u čestitki.

Član Predsjedništva BiH zahvalio je Handkeu na beskompromisnim stavovima, kao čovjeku koji iznad svega poštuje istinu za koju se uvijek borio, posebno kada je riječ o srpskom narodu.

“Zahvaljujemo Vam još jednom na razumijevanju koje ste pokazali zastupajući pravedne srpske interese i hvala na Vašoj divnoj literaturi. Nobelova nagrada koju ste dobili dokaz je da pravda nije u potpunosti izgubljena. Primite još jednom moje i čestitke svih građana Republike Srpske”, naveo je Dodik u čestitki.

Švedska kraljevska akademija dodijelila je juče Peteru Handkeu Nobelovu nagradu za književnost zbog, kako su naveli, uticajnog rada koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.

On je, osim po svojim književnim dostignućima, u javnosti je poznat i po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine, navodi “N1“.

Handke je u medije dospio početkom 1996. godine nakon objavljivanja kontroverznog djela “Jedno zimsko putovanje ka rijekama Dunavu, Savi, Moravi i Drini ili pravda za Srbiju”.

Izvor

Možda vam se svidi

Leave A Reply