Dodik “bijesan” zbog Dudakovića: Ponovo traži ukidanje Suda, krivi mu svi redom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je bio u pravu kada je jučer izrazio sumnju u bh. prvosuđe. Sud BiH danas nije prihvatio prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora generalu Atifu Dudakovići i još 12 pripadnika 5. korpusa Armije RBiH, nakon čega su oni pušteni na slobodu.

– Ovo najbolje pokazuje kolika je farsa i pravosuđe na nivou BiH i Bosna i Hercegovina u cjelini. Za egzaktne i potvrđene dokaze Tužilaštva, Sud u Sarajevu nije smio da presudi o tome jer se boji muslimanske javnosti u Sarajevu koja bi sigurno Sud izložila stravičnih pritiscima pa oni predupoređuju tako nešto. Nemoguće je da uhapsite Dudakovića i dovedete ga pred Sud i da on, kao da drži politički skup, maše. Kako je slobodno ulazio u Sud jer naravno znao je odmah da će slobodno izaći – rekao je Dodik za RTRS, te dodao da “svakom Srbinu kojeg uhapse u Republici Srpskoj odmah stave lisice i uvedu ga tamo pod ponižavajućim okolnostima”.

A potom je nastavio:

– Samo je ovdje kod Dudakovića sasvim jedna druga praksa. Dakle, ne može se vjerovati Sudu i Tužilaštvu. RS je kivna zbog svih tih stvari i najbolje bi bilo da se razmišlja da se donese zakon, da se odbaci Sud i Tužilaštvo na prostoru RS-a, kao i obavještajna služba koja apsolutno radi protiv RS-a i na njenoj destabilizaciji.

U Dodikovoj reakciji, osim već tradicionalih želja za ukidanjem Suda i Tužilaštva BiH, mjesto je ponovo našla i međunarodna zajednica, odnosno, kako Dodik kaže, stranci.

– Šta god ko mislio, pa i ti stranci koji će ponovo nama pričati kako treba prepustiti pravosuđu da radi svoj posao, naravno da je to vrsta licemjerja jer su imali 12 godina jasne dokaze o tome i samo je trebalo neko da prepozna Dudakovića na kaseti i kaže: “To je taj ratni zloičinac koji je rekao palite sve što je srpsko i pobijte” – kaže Dodik.

Navodi da je “potpuno razočaran i kivan na javnost u RS-u koja će olako prihvatiti svaku vrstu cinizma kao ovo kod Dudakovića umjesto da se svi okupimo i kažemo da se to više ne može raditi”.

– Mi ćemo naravno ostati ovdje s političkim podjelama oko toga ali vidi se na koji način homogeno djeluju muslimani i šta oni rade. Ako jučer Zvizdić i drugi kažu ono što kažu i Bakir Izetbegović ono što kaže i ako čak najave oslobađujuću presudu u smislu da li će biti u pritvoru ili ne, onda je sve jasno i očito da Sud radi po njihovim nalozima. Jadan je svaki Srbin koji se tamo pojavi u svemu tome – rekao je Dodik.

Srpska novinska agencija (SRNA) danas je objavila da Tužilaštvo BiH na sinoćnjem ročištu za određivanje pritvora nije prezentiralo “ključni dokaz – video-snimak na kojem Dudaković naređuje strijeljanje zarobljenika”, te da im je njihov izvor rekao da postoje indicije da je snimak ukraden iz Tužilaštva BiH, odnosno namjerno uklonjen iz dokaznog materijala Tužilaštva.

Možda vam se svidi

Leave A Reply