Dodik: Ako Šiptari imaju pravo da imaju dvije države, zašto to ne mogu i Srbi

RS nikad nije bila institucionalno jača nego što je danas, kazao je sinoć u Brčkom Milorad Dodik, lider SNSD-a.

Najavivši da će uskoro biti pokrenuto pitanje vraćanja nadležnosti koje su razne međunarodne institucije i njihovi predstavnici u BiH oduzeli RS, poručio je: “Mi smo ravnopravni suvlasnici Brčko distrikta i nikada ovdje nećemo iznevjeriti niti izdati svoje građane”.
 
“Naš cilj je da RS bude što manje entitet, a što više država. Ako Šiptari imaju pravo da imaju dvije države, zašto to ne mogu i Srbi”, upitao je Dodik.
 
Željka Cvijanović, kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, rekla je da će poslije 12. oktobra u Sarajevo ići sa bojama RS, a ne sa bijelom zastavom.
 
“Tamo ne idem radi karijere, već idem da branim ono što je naše”, poručila je Cvijanovićeva.
 
Simpatizerima stranke obratio se i Nikola Špirić, nosilac liste SNSD-a za Parlamentarnu skupštinu BiH, koji je naglasio da samo strpljivi i trpeljivi narodi dočekaju da imaju svoju državu.
 
Kandidati SNSD-a potom su se uputili i u Bijeljinu, odakle je Dodik poručio da je ubijeđen u još jednu izbornu pobjedu koja će omogućiti uvažavanje i snažan glas RS u Sarajevu, Vašingtonu i Briselu.
 
“Pravili smo velike projekte u Semberiji i kada smo gubili, ali snagom vaših glasova uspio sam da vratim dostojanstvo i karakter RS”, poručio je.
 
Naglasio je da je vlast SNSD-a uradila za Semberiju sve što je mogla, pomažući kada je suša i kada je poplava, kada treba graditi škole, bolnice i puteve.
 
Najveća stranka u RS danas  je održala i javnu tribinu u Mostaru, gdje su se u hotelu “Ero” biračima predstavili kandidati SNSD-a iz Hercegovačko-neretvanskog kantona za Parlament FBiH i za Skupštinu HNK.
 
Mladen Krnjeušić, predsjednik GO SNSD Mostar, rekao je da Srbi u FBiH nisu konstitutivan narod i dok se ne riješi “naš status, ne možemo ravnopravno živjeti”.
 
Obraćajući se prisutnima, Radislav Tubić, nosilac liste za HNK, rekao je da je krajnje vrijeme da Srbi u ovom kantonu i Mostaru budu jedinstveni i svoj glas daju SNSD-u.

 

(nezavisne)

Možda vam se svidi

Comments are closed.