Dodatnih dva miliona eura pomoći za BiH u borbi protiv migrantske krize

Evropska komisija je danas saopštila da je zbog sve bliže zime i hiljada migranata u Bosni i Hercegovini izdvojila dodatnih dva miliona eura u humanitarnoj pomoći.

Time je evropska humanitarna pomoć BiH od 2018. dostigla 5,8 miliona eura, navodi se u saopštenju.

“Zima dolazi i povećavamo podršku da bi naši humanitarni partneri mogli da pruže više onima kojima je to najpotrebnije. Pomoć će se fokusirati na hitnu zdravstvenu zaštitu i raspodjelu vreća za spavanje, toplih jakni, hrane i lijekova. Ključno je da vlasti hitno obezbijede dodatne smještaje da bi se osigurali sigurni i dostojni životni uslovi za migrante i izbeglice u zemlji (BiH)”, rekao je komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Hristos Stilijanidis.

Navedeno je da je EU od vlasti BiH tražila predloge novih lokacija za smeštaj migranata i izbeglica kao i premještaj ljudi iz prihvatnog centra Vučjak na prikladniju lokaciju.

Prema procjenama, navodi se u saopštenju, u BiH ima između 6.000 i 8.000 migranata i izbeglica kojima je potrebna pomoć, najvećim dijelom u Unsko-sanskom kantonu. Zbog manjka prostora u prihvatnim centrima, skoro polovina migranata boravi izvan njih, a oko 3.300 je smješteno u pet centara koje finansira EU.

Finansijska pomoć iz EU će biti iskorišćena preko agencija UN i nevladinih organizacija koje na terenu već pružaju pomoć migrantima, prenosi “N1“.

Izvor

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar