“Dobri radnici ne treba da strahuju od novog Zakona o radu"

Analitičar u oblasti ekonomije i menadžmenta i stručnjak za tržište rada Erol Mujanović ocijenio je da iako nije savršen novi Zakon o radu Federacije Bosne i Hercegovine predstavlja veliki korak naprijed. – Radi se možda i o najvažnijem segmentu reformskog paketa koji Evropska unija očekuje od BiH da bude usvojen i sproveden, a istovremeno radi se i o vrlo važnom testu za vlasti u BiH – izjavio je Mujanović za Fenu.

Za njega je najvažnije to što ovaj zakon daje mehanizam koji će pomoći poslodavcima i dovesti do većeg zapošljavanja. – Konkurentne i moderne kompanije iz privatnog sektora su bezuvjetno podržale ovu inicijativu jer je prethodni pravi okvir bio nerealan, nepodnošljiv i neusklađen za zahtjevima modernog tržišta – podvukao je Mujanović.

Zakon o radu, smatra on, trebao bi donijeti više fleksibilnosti i mogućnosti u radu poslodavcima, a samim tim i više radnih mjesta, jer svaki poslodavac koji ima priliku da proširi i razvije svoje poslovanje će tako i uraditi. – Loše strane zakona su uglavnom za osobe koje su navikle da primaju plaću, a da malo ili nimalo rade. Generalno gledajući, dobri i vrijedni radnici se ne moraju brinuti jer se za njih poslodavci bore – kaže ovaj analitičar.

Upozorio je da je na tržištu rada, kako domaćem tako i globalnom, prisutna nestašica talenata i to usprkos ogromnom broju nezaposlenih osoba tako da postoji količina, ali nedostaje kvalitet. Naglasio je da donošenje zakona treba posmatrati iz šire perspektive, iako svako može naći po jednu ili više stavki u ovom zakonu koje su manje povoljne nego što je to bio slučaj ranije.

– Međutim, kao cjelokupan paket i pravni okvir koji regulira oblast rada i zapošljavanja ovaj zakon je mnogo bolji i napredniji od prethodnog i kao takav predstavlja korak naprijed za BiH na reformskom putu i na putu EU integracija. To je mnogo važnije od sitnih ličnih interesa- zaključio je u razgovoru za Fenu stručnjak iz ekonomije i menadžmenta Erol Mujanović. Zakon o radu usvojen je u oba doma entitetskog parlamenta, a njegova primjena počet će nakon objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

(Fena)

Comments are closed.