Dnevno nude 40 KM, prevoz i hranu, ali niko ne želi brati maline

Berači kažu da je to izuzetno težak i malo plaćen posao jer se radi od jutra do mraka

Nedostatak radne snage najveći je problem proizvođača malina na području bratunačke i srebreničke općine. Prinuđeni su berače tražiti putem javnog oglasa, ali i društvenih mreža.

Malinari beračima nude 70 do 80 feninga po kilogramu ubranih malina ili fiksnu dnevnicu od 40 maraka. Osim toga, nude hranu i besplatan prijevoz do plantaža. I pored ovakve solidne ponude, malinari kažu da je berače veoma teško naći, piše “Avaz”.

Berači kažu da je to izuzetno težak i malo plaćen posao. Radi se od jutra do mraka, dobar berač za dan najviše može ubrati 100 kilograma, a prosječan duplo manje.

S druge strane, malinari su donekle zadovoljni ovogodišnjom minimalnom otkupom cijenom koju su ponudili neki od najvećih otkupljivača ovog voća u BiH.

Podsjetimo, prije nekoliko dana jedan od najvećih otkupljivača malina u BiH, firma “Herbos Nautre” iz Sarajeva objavila je otkupnu cijenu ovog voća od 2,5 KM.

Proizvođaći smatraju da, iako im ponuđena cijena neće donijeti veliku dobit, makar neće biti na gubitku, za razliku od prošle godine, kada je otkupna cijena bila 1,5 KM.

Možda vam se svidi

Leave A Reply