Dječija igraonica zabavnog i obrazovnog karaktera: Organizovana dječija radionica povodom 60 godina Gradske biblioteke Kakanj

Danas je u Rejo igraonici, koja se nalazi na prvom spratu Real centra, održana sada već tradicionalna radionica za djecu.


Povodom 60 godina postojanja Gradske biblioteke u Kaknju  uprava Real centra odlučila je da plan aktivnosti u Rejo igraonici prilagodi upravo tome.

Po uzoru na  nastavne planove u školama za mlađe uzraste mališani su u uvodnom dijelu opuštali se uz igricu sa lopticama, njima dobro poznate pjesmice i uz glavni dio koji se sastojao od čitanja i razgovora svevremenske priče “Bambi” koju potpisuje austrijski pisac Feliks Salten.

Ovim potezom Real centar šalje poruku da je Rejo igraonica prvenstveno zabavnog ali i obrazovnog karaktera, što trenutno ni jedna igraonica u našem gradu ne važi kao takva.

 

U nastavku pogledajte kako je izgledalo.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10155561262901005.1073742132.243539801004&type=1&l=82f94041f5

(Kakanj-X)

 

Bambi je svevremenska priča austrijskog pisca Feliksa Saltena. Govori o malom lanetu kojeg pratimo od njegovih prvih koraka, kroz dramatično odrastanje, sve dok ne postane odrastao srndać. To odrastanje prikazano je kao velika pustolovina jednog malog bića. Pustolovinu, baš kao i svaku drugu, naizmjenice prate velika sreća i duboka tuga, velike pobjede i dramatični porazi, upoznaju se prijatelji, ali stiču i neprijatelji. Kroz sve to, lane mora da nauči da prepozna opasnosti koje vrebaju nad njim i njegovim najmilijim, ali pritom im ne smije da dopusti da mu oduzmu svu zabavu i radost koju život donosi.

Priča ima neke iznimno dirljive dijelove, ali i iz njih čitaoc može da izvuče veliku pouku. Koliko god život u nekom trenutku postao težak, uvijek nam pošalje prijatelja kako bi nam pomogao da prebrodimo teškoću. Naša zadaća je da ni u najtežim trenucima ne odustajemo, da se ni u najbolnijim ne predamo, te da pritom nipošto ne izgubimo ono dobro u sebi. Tako će sve stvari da se razriješe, i baš poput laneta, koji je iz svega izašao kao veliki, jaki i ponosni srndać, i mi iz teškoća možemo da izađemo jači i ponosniji.

Osim te glavne poruke, priča obiluje mnogim drugim poukama. Ističe važnost pravog prijateljstva i dobrote koju dijelimo drugima.

Izuzetno je važna i poruka ljudskom rodu koju pisac odašilja. On upozorava svakog čovjeka na ulogu koju nosi kao dominantna vrsta u prirodi. Pisac želi da probudi samilost u svima nama kako bismo se milostivo ponašali prema životinjama. Ljudi ne smiju da budu njihovi krvnici, već zaštitnici.

U knjizi se čovjek naziva “On” i potpuno zaslužuje takav naziv jer je čovek u ovoj priči hladan, distanciran i smrtonosan za životinju. Pisac nam poručuje da bismo trebali da budemo upravo suprotni. Trebali bismo da se staramo za životinje, poštujemo njihove živote i ne oduzimamo ih radi hrane ili, još gore, radi sporta. Trebamo da budemo prijatelji svakoj životinji, jer one imaju povjerenje u čovjeka koje ne smije da bude iznevjereno.

Možda vam se svidi

Leave A Reply