Dječak s autizmom pomoću Lego kockica izradio najveću maketu Titanica na svijetu

 

Za izradu replike najpoznatijeg broda na svijetu prvobitno je koristio 56 hiljada Lego kockica • Budući da se prednji dio broda prvi put razbio, morali su kupiti dodatnih 9 000, tako je ukupno iskoristio 65 000 Lego kockica.    

Petnaestogodišnji islandski dječak Brynjar Karl Birgisson, koji ima autizam, izgradio je osam metara dugu maketu Titanica od Lego kockica.

Za izradu replike najpoznatijeg broda na svijetu Brynjar je prvobitno koristio 56 hiljada Lego kockica, ali budući da se prednji dio prvi put razbio, morali su kupiti dodatnih 9 000, tako je ukupno iskoristio 65 000 Lego kockica.

Lego je subvencionirao gradnju ove replike dajući Brynjaru popust na neke kockice potrebne za projekt, a osim Lego kockica iskoristio je i 20 tuba ljepila.

Ovaj model prethodno je prikazan na Islandu, Švedskoj, Norveškoj i Njemačkoj, a sutra će Brynjar prvi put otputovati u Sjedinjene Američke države, gdje će njegova replika biti izložena u Titanic muzeju u  Tennesseeju.

Brynjar je kazao kako mu je ovo iskustvo mnogo pomoglo da se nosi s njegovim autizmom.

“Iako sam još uvijek autističan, i uvijek ću to biti, istrenirao sam se da budem što normalniji, ma šta god to značilo biti normalan”, rekao je Brynjar.

“Kada sam počeo s projektom bio sam potpuno nesposoban komunicirati, a sada bez problema mogu stajati na pozornici i držati govore. Kada sam započeo proces gradnje imao sam osobu koja mi je pomagala u školi, ali danas učim bez ičije pomoći”, kazao je Brynjar.

Njegova majka Bjarney Ludviksdottir kazala je da je uvijek vjerovala u njega i da ga je podržavala u svim njegovim namjerama, piše The Guardian.

“Kada vam vaše dijete dođe s veoma zanimljivim, a ujedno velikim i ludim snom ili ciljem, ne preostaje vam ništa više nego da ga poslušate i pokušate naći način kako da mu pomognete da taj cilj i dostigne”, kazala je njegova mama i dodala kako je to najbolja investicija koju roditelj može uložiti u svoje dijete.

Također je dodala da bi ova priča mogla biti inspirativna svim roditeljima koji imaju autističnu djecu.

“Kada roditelji dobiju autistično dijete obično ne znaju kako ga započeti odgajati. Često ne mogu ni zamisliti budućnost svog djeteta. Međutim moraju biti svjesni da će dijete morati prebroditi jako mnogo prepreka da bi postalo funkcionalni građanin”, kazala je Bjarney i dodala kako je divan osjećaj što može podijeliti svoje iskustvo s roditeljima autistične djece i pokazati im da se ipak uz trening mogu prevladati sve prepreke.

Brynjar je kazao da ne namjerava u budućnosti napraviti još neku repliku.

“Nikad više ništa neću napraviti nakon Titanica. Sada sam se više okrenuo istraživanju brodova. Nadam se da ću jednog dana kad odrastem postati kapetan“, rekao je na kraju razgovora Brynjar.

 

 

 

 (index.hr)

Možda vam se svidi

Leave A Reply