Đaković otišao Dodiku u goste: Član Predsjedništva BiH govorio o NATO-u, ANP-u, BiH, opoziciji…

Milorad Dodik tvrdi da međunarodna uprava u BiH nije donijela ništa dobro i da je neprihvatljivo da i danas ovdje postoji visoki predstavnik međunarodne zajednice.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da “BiH, ako želi da egzistira, mora da se oslobodi stranaca, odnosno Bošnjaci moraju da se oslobode stalnog nastojanja da stranci rade za njih protiv Srba i Hrvata”.

Dodik je naglasio da stranci “ne dozvoljavaju da se nešto promijeni u BiH, koja je puna problema, zarobljena raznim procesima i stegama međunarodne uprave koja zaustavlja razvoj”.

“Stranci su od BiH napravili nezainteresovanu sredinu u kojoj većina samo čeka šta će neko drugi sa strane predložiti. Ja se u to nisam utopio”, rekao je Dodik za RTRS.

Prema njegovim riječima, nema sreće nijedna zemlja kojom upravljaju strane ambasade, međutim u Sarajevu nema sluha da se bilo šta mijenja i skoncentrisani su na to da sve bude zadržano u postojećim okvirima.

Dodik je naveo da stranci u BiH 20 godina regulišu tržište i privredu, te da su domaće vlasti natjerali na brzu, pljačkašku i nepravednu privatizaciju da bi došlo do nestabilne strukture, koja predstavlja izvor za punjenje praznih radnih mjesta u Njemačkoj i drugim zemljama koje ovdje upravljaju.

On je naveo da Centralna banka BiH plasira sredstva u inostranstvo umjesto subjektima u BiH.

“U isto vrijeme mi smo prisiljeni da idemo na skupe izvore ili one koji su dostupni, a oni su politički motivisani, kao što su Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka, Evropska komisija, Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka. Samo se u tim institucijama daje novac koji je politički uslovljen i zato mi ne možemo da napravimo pomake”, kaže Dodik.

On napominje da međunarodna uprava u BiH nije donijela ništa dobro i da je neprihvatljivo da i danas ovdje postoji visoki predstavnik međunarodne zajednice.

Dodik je ponovio da u Predsjedništvu BiH nije usvojen Godišnji nacionalni program /ANP/, te da je i general NATO-a /komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju Džejms Fogo/ prije nekoliko dana veoma jasno rekao da su dobili memorandum o postignutom dogovoru jer Dodik nije htio da razgovara o ANP-u.

“Za mene je bilo važno da ne bude usvojen ANP i sada postoji Program reformi BiH. Nisam dozvolio da i on bude upućen u NATO dok ne bude formirano Vijeće ministara. Taj dokument stupa na snagu tek kada bude izabrano Vijeće ministara i on je sada nevažeći. Rekao sam da mogu da prihvatim dokument u kojem se kaže da se ne prejudicira članstvo u NATO-u, već da se pravi dogovor. Nije pređen nivo saradnje koju Srbija ima sa NATO-om”, rekao je Dodik, navodeći da su i predstavnici Rusije, SAD i NATO-a rekli da Program reformi BiH nije ANP.

Prenosi Bh-index

Možda vam se svidi

Leave A Reply