Dizanje teških predmeta i noćne smjene smanjuju izgled za začeće

Dizanje teških predmeta na poslu utječe na plodnost žene, pokazuje novo američko istraživanje.

Naučnici su utvrdili da je kod žena, koje su podvrgnute liječenju neplodnosti, podizanje ili guranje teških predmeta bilo povezano sa smanjenjem bioloških markera plodnosti.

Slične veze sa smanjenjem plodnosti utvrđene su i kod osoba koje rade noću, dodaje istraživanje.

– Studija sugerira da žene koje planiraju trudnoću moraju biti svjesne potencijalnih negativnih učinaka koje noćne smjene i podizanje teških predmeta mogu imati na njihovo reproduktivno zdravlje – kaže voditeljica istraživanja Lidia Minguez-Alarcon s Harvarda.

Naučnici ipak ističu da, s obzirom na to da je njihovo istraživanje obuhvatilo samo žene koje su bile podvrgnute liječenju neplodnosti, tek treba utvrditi odnosi li se isto i na žene koje pokušavaju začeti bez medicinskih postupaka.

Ranija istraživanja utvrdila su da postoji veza između nekih obilježja posla i problema s fertilitetom. Tako je 2015. utvrđena veza između dizanja teških predmeta i neredovnog menstrualnog ciklusa, a 2013. veza između noćnog rada i povećanog rizika za pobačaj.

Godine 2015. utvrđeno je i da medicinske sestre koje dižu velike terete trebaju više vremena da začnu u poređenju sa ženama koje ne dižu teške predmete.

U novom istraživanju bilo je obuhvaćeno gotovo 500 žena u dobi od 18 do 45 godina koje su se liječile od neplodnosti od 2004. do 2015.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar