DIREKTOR ZAPRIJETIO OTKAZIMA: Oko 350 Bošnjaka iz Žepča na posao mora i za Bajram!

Direktor njemačke firme Car Trim, Thorsten Vogt, koja na području opštine Žepče ima dva proizvodna pogona, donio je odluku kojom je bajramske praznike proglasio radnim danima, a radnicima koji ne dođu na posao – zaprijetio otkazima.

Tako će oko 350 zaposlenih Bošnjaka u Car Trimu na posao morati doći i tokom bajramskih praznika. Zbog toga su jutros obustavili proizvodnju i tražili sastanak sa njemačkim poslodavcem ali izuzev prijetnji Thorstena Vogta, ništa drugo nisu mogli čuti.

– Direktor je poručio  da je u Njemačkoj sutra radni dan i da se radi po njemačkiom standardima. Šteta što nam ne daje i platu kakvu imaju naše kolege u Njemačkoj – kaže jedan od radnika.

On kao i većina ostalih radnika smatra da je na djelu klasično izrabljivanje, i da radnici nemaju pravo ni na godišnji odmor a kamo li na vjerske praznike koje im garantuje važeći Zakon o radu u Bosni i Hercegovini.

cartrim-faksimil

– Boli me što sutra neću moći da proslavim Bajram koji sam obilježavao svih ranijih godina. Uzalud plata ako ne mogu da je potrošim onako kako želim. Radnicima koji rade noćnu smjenu skratio je za sat vremena smjenu a oni koji dolaze u prvu smjenu moraju u devet sati biti na poslu. To je sve što smo uspjeli – ogorčeno kazuje radnik koji radi u pripremi proizvodnje preduzeća Car Trim.

Većina vjeruje da su im ugrožena osnovna prava a zabranjeno je organizovanje u bilo koji sindikat. O mučnoj atmosferi u ovom bosansko-njemačkom preduzeću svjedoči I podatak da pojedini radnici dobijaju otkaze zbog objavljenih komentara na Facebooka, a većina od njih ima ugovore o radu samo na tri mjeseca, zbog čega strahuju da bi mogli ostati bez posla.

Na telefonski broj u upravi preduzeća, tokom današnjeg dana niko se nije javljao.

Car Trim proizvodi unutrašnje komponente od kože i tekstila za automobilsku i vazduhoplovnu industriju a u žepču imaju dva pogona u kojima je zaposleno oko 1300 radnika.

(Avaz)

Možda vam se svidi

Comments are closed.