Direktor SIPA-e je kriv: Goran Zubac osuđen na godinu zatvora!

Goran Zubac, direktor SIPA-e kriv je za nesavjestan rad u službi jer je 7. februara 2014. godine odbio pružiti pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, kada su u Sarajevu gorjele zgrade vlada i Predsjedništva BiH, javlja reporter novinske agencije Patria.

Sudija Mirsad Strika izrekao je Zubcu uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana, te u koliko u naredne dvije godine ne počini novo krivično djelo neće izdržavati zatvorsku kaznu.

Sud BiH ovom prvostepenom presudom utvrdio je na osnovu činjeničnog stanja i dokaza da je Goran Zubac nesavjesno postupio svjesno kršeći zakone BiH kada je odbio pružiti pomoći Direkciji za koordinaciju policijskih tijela (DKPT). Obrazlažući presudu, sudija Mirsad Strika kazao je da tvrdnje odbrane da nije postojao sporazum o međusobnom pomaganju policijskih tijela je nedovoljan jer je u momentu kada su gorjele zgrade Predsjedništva BiH, Arhiva BiH, Ustavnog suda BiH bilo važnije da Specijalna jedinica kojom rukovodi Zubac pomogne Direkciji jer je to i zakonom utvrđeno.

Također odbrana je tvrdila da Specijalna jedinica SIPA-e nije obučena za uspostavljanje javnog reda i mira. Ali Sud BiH ove tvrdnje odbrane također je odbio govoreći da je u glavnom pretresu dokazano da je dio jedinice bio spreman po naredbi Zubca djelovati ukoliko se nemiri prošire na područje oko zgrade Američke ambasade.

Goran Zubac po izlasku iz sudnice nije želio komentirati ovakvu presudu dok je njegov advokat Dragiša Jokić rekao da je izneneađen i da će uložiti žalbu na ovu presudu.

– Jesam, iznenađen sam, jer nisam očekivao ovakvu presudu, ali kad dobijem pismeni otpravak moći ću više govoriti o njoj. Svakako ćemo uložiti žalbu pa ćemo vidjeti šta će biti u drugostepenom postupku – kazao je Jokić.

Također, Sud BiH utvrdio je da bi pružanjem pomoći Specijalne jedinice DKPT-u bila spriječena šteta koja je na kraju iznosila 339.522 KM.  Inače, Tužilaštvo BiH stavilo je ne teret Zubcu nesavsjetan rad u službi jer je kao ovlaštena osoba za zakonit rad SIPA-e očigledno nesavjesno postupio.

Možda vam se svidi

Comments are closed.