Direktor RMU Kakanj radnike oslobodio od plaćanja participacije zdravstevnih usluga

Rudnik mrkog uglja Kakanj i Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona postigli su dogovor o kupovanju markica/premije osiguranja za sve radnike Rudnika, kojom se vrši oslobađanje od plaćanja participacije zdravstevnih usluga za narednih 12 mjeseci.

Na ovu temu, danas su razgovarali v.d. direktor ZD RMU Kakaknj d.o.o. Kakanj, Sead Imamović i direktorica Zavoda Mirzeta Subašić. Ovo je kontinuitet ustanovljen prošle godine, kada je Rudnik također za sve radnike kupio markicu kako ne bi plaćali participaciju. S obzirom da uplate izvršene prošle godine ističu 14. marata dogovoreno je da uplata prvog dijela ukupnog iznosa za nove markice bude uplaćena sutra, kako ne bi došlo do prekida u korištenju benefita koje pruža ova premija. Inicijativu za kupovinu markica, koju je Uprava Rudnika prihvatila kao i prethodne godine pokrenuo je Rudnički odbor Sindikata.

Procedura preuzimanja markica biće provedena na isti način kao i prošle godine a vjerovatno će početi u petak 15. marata. Podsjećamo predstavnici pogonskih sindikata Rudnika Kakanj preuzimat će zdravstvene knjižice od radnika i predavati ih u kakanjsku ispostavu Zavoda za zdravstveno osiguranje, kako bi se u njih unosile markice koje će važiti do polovine marta 2020. godine.

Mirzeta Subašić, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko dobojskog kantona

Mirzeta Subašić, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko dobojskog kantona je istakla da je Rudnik Kakanj kupovinom markica za sve radnike rasteretio porodična izdvajanja za ovu namjenu, a istovremeno omogućio radnicima da koriste benefite koje omogućava markica.

mr.sci. Sead Imamović, v.d. direktor ZD RMU Kakanj d.o.o. Kakanj

O razlozima i značaju kupovine markica za radnike Rudnika mr.sci. Sead Imamović, v.d. direktor ZD RMU Kakanj d.o.o. Kakanj je rekao: „U cilju afirmiranja radničkih prava kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti, Uprava Rudnika je, kao i prošle godine donijela odluku da podrži akciju „Kupi markicu ne plaćaj participaciju“. Obzirom da smo u prošloj godini imali pozitivna iskustva, odlučili smo se da to opet uradimo“.

Možda vam se svidi

avatar