Direktor IKEA-e: Јoš je prerano da najavimo proširenje na BiH

U Beogradu je  svečano otvorena švedska robna kuća IKEA. S struge strane, znak IKEA, teško da će se vidjeti na proputovanju kroz BiH.Direktor za ovaj dio Evrope, kaže da su na redu dodatne prodavnice u Bukureštu i Ljubljani pa će onda razmotriti BiH. A faktori koji odlučuju su kaže: populacija i platežna moć građana.

“Imamo veliki broj kupaca koji dolaze iz Bosne i Hercegovine. Јoš je prerano da najavimo proširenje na BiH, ali razmatramo to. Ne mogu da dam konkretan odgovor, ali bih volio pružiti mogućnost i kupcima u BiH da kupujuodličan namještaj po niskim cijenama”, istakao je Stefan Voneverbeke, direktor Ikea za jugoistočnu Evropu.

Ikea je više od robne kuće. To je brend poput Mekdonaldsa koji pokazuje kako je rekao predsjednik Srbije da je ta zemlja u porodici pristojnih zemalja. S druge strane, mnogi pitaju koja je cijena dolaska tog brenda. Cijena koju će morati da plate proizvođači namještaja u Srbiji.

U Rumuniji je nakon dolaska Šveđana, proizvodnja namješaja pala za 45 odsto kažu Udruženju za šumarstvo pri Privrednoj komori Srbije.I dok Ikea otvarajaću vrata potrošačima, ista zatvara proizvođačima. Međutim, ne i kooperantima. BiH i Republika Srpska možda nemaju IKEU, ali dobar dio robe na rafama ove kuće proizvedeno je u Prnjavoru u firmi koja već pet godina uspješno radi za tu kompaniju.

 

Možda vam se svidi

avatar