Direktor Granične policije o migrantskoj krizi koja ne jenjava: Država nam ni marku nije dala!

Dok susjedne zemlje, suočene s prilivom migranata, u zaštitu svoje granice ulažu milione eura, Bosna i Hercegovina, koja je u posljednje vrijeme postala jedna od glavnih evropskih ruta za izbjeglice, u osiguranje granice nije uložila ni fening.

– Nismo dobili ni fening za zaštitu države. Ove godine nije bilo nikakvog dodatnog ulaganja, čak budžet Granične policije egzistira na bazi odluke o privremenom finansiranju prema kojoj nema kapitalnih ulaganja u GPBiH. Granična policija BiH neće moći samostalno riješiti stanje na granici bez podrške države – upozorio je Galić.

On je pojasnio da je Granična policija BiH od početka godine od 17.666 stranih državljana iz zemalja visokog migracionog rizika evidentirala 6.571 osobu prilikom ilegalnog prelaska granice, a čak 11.095 osoba zabranila ulazak u državu.

– Tokom 2018. godine smo 15.329 osoba spriječili da ilegalno uđu u našu državu – istakao je Galić.

Ilegalni prelazak
Najveći broj migranata trenutno se nalazi u Bihaću, gdje ih je oko 6.000 i uglavnom su smješteni u kampove Sedra, Borići, Bira i Miral. Međutim, lokalnim vlastima najveći problem je migrantski kamp Vučjak, čije je funkcioniranje finansirao Grad Bihać, a, prema svemu sudeći, hrane je još jako malo ostalo.

– Treba biti realan i reći da je stanje teško, svakodnevno dolaze novi migranti, koji se smještaju u slobodne šatore. Šta će se desiti do ponedjeljka, vidjet ćemo. Ja se, ipak, nadam, ljudski, da će doći do rješenja – kaže nam Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Bihać.

Midžić: Nema uvjeta za boravak migranata
Midžić napominje da migranti u Vučjaku sami sebi prave jela te da je ukupno utrošeno skoro 200.000 maraka za nabavku opreme.

– Očekuje se da će se situacija pogoršavati s obzirom na to da se približavaju kišni period i niže temperature – kazao je Midžić.

Na vanrednoj sjednici Skupštine općine Bileća odbornici su zatražili da policija bude 24 sata u rejonu Sitnice u općini Bileća da bi se zaštitilo stanovništvo i imovina ovog rejona od migranata.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar