Direktor FHMZ: “Ne paničariti, naše se zgrade ne mogu srušiti kao kule od karata…”

0

U Nevesinju je danas prekinuta nastava nakon dva zemljotresa koji su, u 10.19 i 10.40, pogodili ovu opštinu. Istu preventivnu mjeru su preduzeli i u Mostaru.

Postoji li razloga za strah i dizanje panike, odgovara Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

– Ne treba trčati bez ikakvog cilja i aktivnosti. Ako je lakši zemljotres, skrivamo se pod čvrste prostore unutar stana, sklonimo se od prozora, lustera, ormara koji mogu pasti, komoda kojima se mogu otvoriti ladice… – kazao je Solak za portal “Radiosarajevo”.

Sve to, podcrtava, treba učiniti bez strke, trčanja niz stepenice i sl… jer u takvim situacijama, u panici, dolazi do ozlijeda.

– Imajući u vidu da sistem gradnje u BiH, odnosno tadašnjoj u bivšoj Jugoslaviji promijenio poslije zemljotresa u Crnoj Gori i Skoplju, mnogo više se radi na sistemima utvrđivanja objekata. Naši objekti su znatno otporniji na zemljotrese ove jačine, negdje oko 5-6 stepeni po Rihteru. Iako su to jaki zemljotresi, naše zgrade ne mogu se složiti kao kule od karata, kao što smo vidjeli u Albaniji. Slično je bilo prije 20-ak godina u Turskoj, pa su i oni promijenili sistem gradnje – kaže Solak.