Dijete je progutalo šahovsku figuru, majka ga donijela mrtvog: Doktorica je učinila čudo

Pedijatrica Alma Drešović, koja je prije sedmicu spasila dijete koje je progutalo šahovsku fitguru, kazala je da je njeno najveće zadovoljstvo to što je dijete preživjelo i što je dobro te da bi u takvoj situaciji svaki njen kolega isto reagirao.

– Dijete uzrasta od godinu i pet mjeseci progutalo je šahovsku figuru pijuna. Kako je dijete već bilo mrtvo, nisam imala priliku da razmišljam šta ću da uradim. U tom trenutku sam samo znala da moram izvaditi strano tijelo, jer je svaka sekunda bila dragocjena. Srećom, uspjela sam da uvučem ruku, stisnem šaku da ne bih figurom oštetila zid jednjaka i izvukla sam figuru – rekla je Drešević.

A onda je, kako je dodala, počela borba za život.

Vještačko disanje

Nakon što je četiri puta dala vještačko disanje, dijete je udahnulo zrak i zaječalo, piše “Kolektiv“.

– U tom trenutku sam znala da je dijete spašeno. Hitna pomoć je već bila na putu, srce je radilo, dijete je disalo. Mislila sam da će možda biti na respiratoru. Ali, na moju sreću, nije bilo. Dobili smo informaciju da je dijete već u subotu otpušteno kući. Najveće zadovoljstvo koje sam mogla doživjeti je to što je dijete preživjelo i što je dobro – rekla je Drešević.

Istaknula je da je najvažniji član tima medicinska sestra.

– Meni je moja medicinska sestra neizmjerno pomogla. Kad sestra nije paničar, kad sestra sluša ono što ljekar kaže, velika je mogućnost da se desi uspjeh. Ja znam da bi svaki moj kolega reagirao jednako kao ja. Kad vidite da svaka sekunda gubitka odnosi dijete, nema razmišljanja i tu se mora raditi – rekla je Drešević.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić rekao je da najmanje što može da osjeća ponos.

Možda vam se svidi

avatar