DF nije podržao listu SDP-a u srednjoj Bosni, upitan izbor Bećirovića u državni parlament

Zastupnici Demokratske fronte (DF) na  sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona nisu podržali SDP-ovu listu delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.Dok se govori o jedinstvu Bh. bloka, zanimljivo je da taj blok nije jedinstven prilikom izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH koji će birati delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

To se najbolje vidjelo na današnjoj sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona, a na kojoj su kantonalni zastupnici birali delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH. U ranijim gostovanjima predsjednik SDP-a Nermin Nikšić u više je navrata isticao da ova stranka ima namjeru delegirati Denisa Bećirovića u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a za šta su im potrebna najmanje tri delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, piše Klix.ba.

SDP BiH trenutno ima dva delegata iz reda Bošnjaka i to jednog delegata koji je izabran iz Tuzlanskog kantona i jednog delegata koji je izabran iz Skupštine Kantona Sarajevo.  Zanimljivo je da DF nije podržao listu SDP-a u Kantonu Sarajevu te da je odlučio rukama svojih zastupnika pomoći izbor delegata iz reda Naroda i pravde i Naše stranke.

Što se tiče Tuzlanskog kantona, SDP je imao dovoljno ruku da bez podrške drugih subjekata izabere delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH, dok je u Posavskom kantonu glasao zajednički sa SBB-om i PDA kako bi spriječili da delegat iz SDA bude izabran. DF je uskratio podršku SDP-u i u SBK gdje nisu željeli glasati za listu SDP-a i tako direktno omogućili izbor još jednog delegata SDA-u. Zanimljivo da ovoj sjednici nisu prisustvovala dva zastupnika iz SDA što je otvaralo mogućnost Bh. bloku da izabere jednog delegata iz reda bošnjačkog naroda.  Ukoliko DF u četvrtak uskrati podršku SDP-u prilikom izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Zeničko-dobojskog kantona već će postati izvjesno kako Denis Bećirović neće biti izabran u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, piše Klix.ba.

Možda vam se svidi

Leave A Reply