Detalji puštanja na slobodu nekadašnjeg direktora UIOBiH: Koga će razotkriti Čaušević?

Državni sud ukinuo je, po prijedlogu Tužilaštva BiH, pritvor Kemalu Čauševiću, nekadašnjem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Zdravku Cvjetinoviću, direktoru Sektora za carine UIOBiH, uhapšenim u akciji Pandora, zbog sumnje da su počinili organizirani kriminal, poreznu utaju ili prevaru, carinsku prevaru, pranje novca i zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u BiH.

Javljanje ponedjeljkom

Ovim rješenjem, Čauševiću i Cvjetinoviću su određene mjere zabrane putovanja, zabrana sastajanja i približavanje na 100 metara sa drugim osumnjičenima, obaveza povremenog javljanja državnom organu svakog ponedjeljka. Osim toga, Sud je Cvjetinoviću odredio mjeru jemstva od 100.000 maraka. Osumnjičeni Čaušević se, kažu u Državnom tužilaštvu, opredijelio za saradnju sa njima, a “njegova imovina svakako je blokirana i većina svjedoka saslušana”.

– Nadamo se da ćemo sa tom suradnjom doći i do ostalih osoba uključenih u izvršenje krivičnih djela, kažu u Tužilaštvu BiH, te ističu da se istraga nastavlja.

Obrazlažući svoju odluku, tužioci Dubravko Čampara i Oleg Čavka jučer su kazali da su odustali od produženja pritvora, jer za to nema potrebe. Čavka je dodao da će Čaušević, s obzirom na daljnju istragu, skoro svakodnevno dolaziti u Tužilaštvo BiH. Da je Čaušević pristao na saradnju sa Tužilaštvom, jučer je potvrdio i Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, koji je kazao da je bivši direktor UIOBiH pristao na saradnju s ovom pravosudnom institucijom kako bi se razotkrila i ostala imena u ovom predmetu koja se dovode u vezu s poreznim i carinskim utajama. S druge strane, Čauševićev advokat Asim Crnalić je kazao kako je njegov klijent i dalje osumnjičen, te da “nema ništa zvanično napisano o saradnji”.

Oko 17 sati Čaušević je jučer u pratnji svog advokata izašao iz Suda, pozdravljajući se kroz osmijeh sa policajcem. Nakon izlaska okupljenim novinarima je kazao da ne može ništa govoriti, ali da je nakon tri mjeseca lijepo biti na slobodi.

Čaušević i Cvjetinović su uhapšeni u akciji Pandora prije tri mjeseca. Osim njih, uhapšeni su: Zoran Cvjetinović, Anes Sadiković, Janko Jovanović, Milanko Nikić, Miroslav Kragulj, Enisa Imširović, Jusuf Ćosović, te Radovan Đurić. Njima se na teret stavlja organizirani kriminal, porezna utaja ili prevara, carinska prevara, pranje novca i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u BiH. Svi uhapšeni su proveli mjesec u pritvoru, a Tužilaštvo je nakon toga zatražilo produženje pritvora za dva mjeseca samo za Čauševića i Zdravka Cvjetinovića, dok su ostalima određene mjere zabrane.

Tužilac Čampara je na jednoj od sjednica održanih pred sudijom Suda BiH kazao da “početak Čauševićevih kriminalnih radnji počinje od nastanka Uprave za indirektno oporezivanje BiH”, te da je do danas napravljena ogromna šteta za BiH. Određeni uvoznici robe od 2004. do danas imali su povlašteni položaj, usljed čega su godišnje štete iznosile oko dvije milijarde maraka, naveo je tada Čampara.

On je istakao činjenicu da su osumnjičeni bili nadređeni običnim carinicima, koji će u toku istrage biti saslušani.

Komad i kilogram

Podsjećamo da je Tužilaštvo ranije navelo da su djela uhapšenih u Pandori opisana u stotinu krivičnopravnih radnji. Čaušević je navodno smislio “ono što niko nije”, a to je da će se tekstil cariniti po kilogramu robe. Njegova je, pak, tvrdnja, da se “carini po komadu, ali da se izvještavanje prikazuje u kilogramu i to po svim međunarodnim standardima”.

(Oslobođenje/Autorica: Amra Brkić-Čekić)

Možda vam se svidi

Comments are closed.