Detalji akcije “Igrač”: Drogu zatvorenicima kupovao policajac KPZ-a Sarajevo

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu mjesecima je provodilo posebne istražne radnje nad organizovanom kriminalnom grupom koja je tokom nekoliko mjeseci na području Sarajeva rasturala marihuanu, ekstazi, kokain i druge narkotike. 

Tokom istrage i prisluškivanja osumnjičenih, Tužilaštvo je zabilježilo na hiljade razgovora koje inkriminiraju uhapšene i otkrivaju kako je djelovala ova dobro organizirana grupa.

Osim za trgovinu drogom, pojedini članovi grupe osumnjičeni su i za razbojništvo, otmicu, ucjenu, zloupotrebu položaja, te nedozvoljeno posjedovanje oružja.

Kako je danas pojašnjeno na ročištu za obrazlaganje prijedloga pritvora za 13 osumnjičenih u predmetu “Igrač”, većina njih su od ranije poznati po krivičnim djelima, zbog kojih su i osuđivani.

Vojnik oteo sugrađanina

Zanimljivo je da su u lancu trgovine narkoticima uhvaćeni i zatvorski policajac KPZ-a Srajevo Asmir Horo, te pripadnik Oružanih snaga BiH Dejan Hršum.

Jedan od glavnik aktera u ovoj grupi koji je nabavljao i veće količine droge, te se dalje brinuo za njeno distribuiranje je Alen Fazlagić, koji se Sudu predstavio kao “fotograf za medije” iz Sarajeva. Osim za trgovinu narkoticima, Fazlagić se sumnjiči i za razbojništvo koje je počinio zajedno sa Daliborom Vaskovićem, te vojnikom Dejanom Hršumom.

Naime, u decembru prošle godine ova trojka je na Ilidži otela trgovca devizama. Policiji je sve prijavio oštećeni L. A. koji je tada ispričao kako su ga maskirani muškarci presreli i predstavili se kao “policija”. Potom su ga strpali u plavi mercedes, vezali ga i i odvezli na Igman. Nakon što su ga opljačkali “do gole kože” tamo su ga i ostavili “da se malo smrzne”.

Već tad su bili pod prismotrom, a njihovo prisluškivanje će ubrzo razotrkiti i nova krivična djela koja su počinili.

– Osumnjičeni Vasković nakon ove otmice je ostvario komunikaciju sa Ismetom Balijom i Blaženkom Popović, te Hadžalić Šukretom, tokom koje su prikupljeni dokazi da je počinio krivično djelo ucjene. Nadalje, u okviru ove grupe napravljene su dvije manje grupe čiji je zadatak bio da prodaju i vrše dalju distribuciju opojne droge. Između većine članova grupe postojala je neposredna komunikacija za preprodaju droge – kazala je tužiteljica Šejla Herceglija, obrazlažići svoj prijedlog za pritvaranje osumnjičenih.

Tokom istrage utvrđeno je da je Fazlagić sam nabavljao veću količinu droge, ali i da je to također radio i preko Miroslava Hršuma, zvanog Kameni, koji je drogu donosio i ostavljao kod Fazlagića. Fazlagić je dalje sam tražio ljude koji su uključivani u lanac rasturanja narkotika.

Jedan od njegovih saradnika bilo je i Amer Hujić kojeg je policija tokom akcije hapšenja presrela u jednom sarajevskom haustoru, te od njega oduzela pet kilograma marihuane. On je drogu raspakivao i dalje prenosio,a sve po naredbi Fazlagića.

– Sanjin Handžić, Sanjin Veljan, te Damir Zeba postali su članovi ove grupe te su uhvaćeni u međusobnoj komunikaciji vezanoj za trgovinu narkoticima. Ono što im je zajedničko jeste da je sve vezano za različite vrste droge koja je preprodavana kako od najvišeg dijela kriminalne grupe tako i do konzumenta – kazala je tužiteljica.

Nađeno i oružje 

Za trgovinu narkoticima osumnjičen je i zatvorski policajac Horo koji je, kako je istražnim radnjama utvrđeno, drogu i mobitele dobavljao zatvorenicima u KPZ-u u Sarajevu. Navodno je Horo znao da ode do prodavca narkotika i kupi drogu, koju bi potom donosio i unosio u zatvor.

Jedna od njegovih mušterija bio je i Jusuf Jusić koji je također uhapšen i za kojeg je također predložen pritvor. Ista mjera zatražena je i za Dženana Zahirovića, Sanjina Veljana, Jasmina Brajkovića, Harisa Prašovića te Enisa Rezakovića.

Prilikom pretresa stanova i kuća koje osumnjičeni krosite pronađeno je i oružje, pa im se na teret stavlja i nelegalno posjedovanje naoružanja.

Tužiteljica Herceglija je danas kazala kako smatra da je prijedlog da se osumnjičenima odredi pritvor u potpunosti opravdan. Pritvor za sve osumnjičene je predložen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke i prikriti dokaze i tako omesti istragu te jer bi mogli ponoviti krivično djelo. Njihov boravak na slobodi, smatra tužiteljstvo, dovelo bi i do uznemirenja javnosti.

Prijedlogu tužilaštva da se osumnjičenima odredi pritvorska mjera usprotivili su se branioci optuženih, koji su prigovorili na kratak vremenski rok koji im je ostavljen da se upoznaju sa prijedlogom ispisanim na 90 strana, te dokazima koji proizilaze iz prijedloga.

Pobuna odbrane

Svi su zatražili od sutkinje Indire Jahić da se osumnjičeni puste na slobodu, odnosno da im se eventualno odrede mjere zabrane.

– Ne znam kako se moj branjenik, kojem se na teret stavlja ucjena i razbojništvo sada dovodi u vezu sa trgovinom narkoticima. Nema nikakvih razloga za njegovo pritvaranje – kazao je Aleksandar Remić, branilac osumnjičenog Vaskovića.

Advokatica Ajla Kapo koja zastupa Rezakovića istakla je kako nema razloga za pritvaranje njenog branjenika s obzirom na to da je on ovisnik o narkoticima i da je drogu od osumnjičenih kupovao za sebe, te da uopće nije trgovao narkoticima.

Ročište u odnosu na jednu grupu osumnjičenih koje je trebalo biti održano danas odgođeno je za predvečerje, jer su  se branioci Miroslava i Dejana Hršuma, te Alena Fazlagića žalili sutkinji Jahić kako nisu imali vremena niti da samo pročitaju prijedlog za određivanje pritvora.

Odluka o pritvoru, zbog obimnosti predmeta, najvjerovatnije će biti donijeta sutra.

 

Izvor: Faktor

Možda vam se svidi

Leave A Reply