20 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

Detalj s ročišta u predmetu “Respiratori”: Novalićeva sekretarica od doktorice Čorbek tražila mišljenje o ponudama za respiratoreNa današnjem suđenju u predmetu “Respiratori” svjedočile su Aida Čorbek, anesteziolog u bolnici u Travniku, i Šeila Cilović-Lagarija, uposlena u Federalnom zavodu za javno zdravstvo.

Doktorica Čorbek je prijateljica sekretarice premijera Fadila Novalića Bahre Džake. Bitno je istaknuti da je prošlog petka svjedočila sekretarica Fadila Novalića Bahra Džaka, koja je tada govorila o aktivnostima Ureda premijera u vrijeme nabavke ovih uređaja, ponudama, pismima namjere i drugim dešavanjima.

Podsjećamo, Džaka je u svom svjedočenju navela da je od doktorice Čorbek tražila mišljenje o ponudama za respiratore. Za ACM812A, za koji je premijer Novalić u poruci napisao “nije prešao preko nas”, doktorica Čorbek je rekla tada “nikad čula”.

Za ranije spominjani respirator HC-VE003, piše “Oslobođenje”, tada je rekla da je zadovoljavajući i da se može koristiti za liječenje.

S druge strane, Cilović-Lagarija je svjedočila na okolnosti sačinjavanja tabele za potrebnu medicinsku opremu s obzirom na pandemiju Covida-19.

Podsjećanja radi, Novalića, Solaka i Hodžića optužnica tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO