Depresija pred menopauzu česta pojava, no mnogi liječnici to zanemaruju

Iako studije pokazuju da oko 40 posto žena pati od depresije pred menopauzu više od trećine ginekologa tome ne posvećuje pažnju, pokazalo je istraživanje.

To otkriće sugerira da je ginekolozima potrebno više obuke u dijagnosticiranju i liječenju depresije, kaže autorica studije Greta Raglan sa sveučilišta Michigan.

To otkriće sugerira da je ginekolozima potrebno više obuke u dijagnosticiranju i liječenju depresije, kaže autorica studije Greta Raglan sa sveučilišta Michigan.

“A za pacijente je važno znati da je rizik od depresije veći tijekom perimenopauze”, kaže Raglan.

Zbog toga što liječnici ciljano ne tragaju za simptomima depresije važno je da ih žene prepoznaju jer mogu biti drukčiji tijekom menopauze, dodaje Raglan.

“Manje je osjećaja tuge, a više nervoze i češće su promjene raspoloženja”, objašnjava Raglan.

Među simptomima kojima žene moraju posvetiti pažnju su veće neraspoloženje, manja zainteresiranost za aktivnosti koje pružaju zadovoljstvo, više problema da se utone u san i češća buđenja noću, osjećaji krivnje i bezvrijednosti, promjene energije i suicidalne misli i razmišljanja o smrti.

Kako bi vidjeli koliko ginekologa ciljano traga za simptomima depresije kod pacijentica u menopauzi Raglan i njezin tim angažirali su na dobrovoljnoj bazi oko 200 ginekologa koji su redovito ispunjavali upitnike o svojoj praksi.

Većina anketiranih ginekologa, njih 65,9 posto kazala je da traga za simptomima depresije kod pacijentica u menopauzi, a njih 34,1 posto kazalo je da to u pravilu ne radi. Veća je vjerojatnost bila da za tim simptomima tragaju ginekologinje od ginekologa – 72,4 posto prema 55,4 posto.

Liječnici koji su sami iskusili depresiju ili je od toga patio netko iz njihove okoline imali su veće izglede tragati za tim simptomima u odnosu na one druge (70,8 posto prema 50 posto).

Liječnici koji su bili posebno obučeni za prepoznavanje depresije imali su veće izglede tragati za tim simptomima (80,7 posto prema 59,2 posto).

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply