Denis Zvizdić dobio 28 glasova poslanika za predsjedavajućeg VM BiH

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH potvrdili su imenovanje Denisa Zvizdića (SDA) za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, javlja reporter novinske agencije Patria.

Sa 28 glasova za, 5 protiv i 2 suzdržana glasa. Iz FBiH 21 je bilo za, pet protiv i dva suzdržana, a iz RS-a svih sedam poslanika bilo je za imenovanje Zvizdića. Delegati SNSD-a nisu prisustvovali nastavku sjednice.

Protiv su bili poslanici SBB-a, kao i  Saša Magazinović iz SDP-a, a suzdržani Denis Bećirović i Mirsad Mešić iz SDP-a.

Ovim je činom napravljen korak bliže ka formiranju izvršne vlasti BiH i uspostavi Vijeća ministara BiH. Podsjećamo, već dva dana traju pregovori političkih subjekata koji čine vlast u BiH o raspodjeli ministarskih pozicija.

Kako je ko glasao pogledajte u listingu.

OTVORENA RASPRAVA

Nakon stominutnog govora, Denis Zvizdić je završio s izlaganjem svog ekspozea, a nakon čega je je otvorena i rasprava na sjednici Predstavničkog doma PSBiH, javlja reporter bh. novinske agencije Patria.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a našalio se te kazao da bi trebalo Aleksandru Vučiću kazati da Zvizdić nije oborio njegov rekord u dužini govora.

– Želim podržati dijelove govora posebno onaj koji se odnosi na Evropsku uniju, a drago mi je da ste spomenuli i mlade, okoliš i privredu. Imam želju podršku dati i vašem prijedlogu o osnivanju novih agencija. Mi smo opozicija i nećemo glasati za Vijeće ministara, ali neki segmenti vašeg ekspozea imaju moju podršku. Ima i dijelova o kojima bih raspravljao s vama, ali nemamo dovoljno vremena. ne ulazeći u polemiku zamolit ću vas da mi dostavite vaš ekspoze. Naši putevi se ukrštavaju, a vaš ekspoze pored poslovnika bit će moj glavni dokument, jer ćemo tražiti ispunjenja obećanog – kazao je Magazinović.

Denis Bećirović (SDP) istakao je da Zvizdićevo izlaganje ima dijelova u kojima se može složiti, a u nekima i ne.

– Treba strategije i dugoročne i kratkoročne. Svima nam treba uključujući i VM više tog reformatorskog pristupa i više kreativnosti, a što manje stranačkih direktiva. Očekujem da svi i pozicija i opozicija da svoj doprinos i da od državnih organa BiH napravimo organe u pravom smislu riječi. Treba nam više parlamentarne demokratije. Bilo bi poželjno da ste nam dostavili i vašu biografiju. Iako smo opozicija imamo snage da kažemo i s čime se slažemo iz vašeg ekspozea. Podržavam vaše stavove da nećete kriviti one prije vas, da ćete napraviti ekonomski plan razvoja – kazao je Bećirović.

On je dodao da cilj svih treba biti da BiH krene naprijed.

– Zato svaki uspjeh, pa i onaj postignut od vlasti doživljavat ću kao svoj – dodao je Bećirević, kazavši Zvizdiću da je vrlo malo u ekspozeu govorio o pristupu BiH NATO paktu.

Jasmin Emrić (A-SDA) čestitao je Zvizdiću na hrabrosti, jer BiH je u teškoj situaciji.

– Podržavam promjene kao i reforme i ekonomski razvoj. Mi smo kao stranka temeljili naš program na promjenama. Ovaj prioritet koji je naglašen u eskpozeu podržavam. Također podržavam najavu okretanja BiH ka suštinskim stvarima, a što će građanima BiH omogućiti lagodniji život. Ekspoze se temelji na strateškim opredjeljenjima i vrlo je sistematično urađen – kazao je Emrić, dodajući da su izgubili i pažnju jer je ekspoze bio poprilično opširan.

– Slažem se da smo ga trebali dobiti ranije kako bismo se i mi sistematično mogli spremiti. Ja ću podržati ovaj ekspoze i želim da bar približno ispuni dio izrečenog – dodao je Emrić.

Zaim Backović (BPS) je kazao da je ekspoze sistematičan, a da je njime obuhvaćen svaki segment društva bez obzira na nadležnosti.

– Nadam se da ste u prethodnim razgovorima prije prihvaćanja kandidature usaglasili stavove s onima koji će s vama formirati Vijeće ministara BiH. Ovo kažem jer dijelovi onoga što ste rekli traže potpunu usaglašenost političkih subjekata – istakao je Backović.

Rasprava o izlaganju Zvizdićevog ekspozea još uvijek traje.

Tokom rasprave poslanici SBB-a potencirali su priču kako nisu dobili biografiju kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Momčilo Novaković (PDP-NDP) spočitao je kolegama iz SBB-a činjenicu da su svi iz ove stranke govorili o istoj stvari.

– Iz korektnosti prema nama jedan je član vašeg kluba mogao govoriti o tome – kazao je Novaković.

Mirsad Đonlagić (SBB) poručio je Novakoviću da im on nije vaspitač, a nakon čega se javio i Damir Arnaut (SBB) kazavši da se mora poštovati poslovnik i da nije korektno replicirati ovako.

Možda vam se svidi

Comments are closed.