Demokratska fronta u ZDK na 22 sjednice Skupštine ovog kantona pokrenula 17 inicijativa i 24 poslanička pitanja

Demokratska fronta, kao najmlađa politička stranka u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, u proteklom periodu opravdala je povjerenje birača. Pet poslanika Demokratske fronte je na 22 sjednice Skupštine ovog kantona pokrenulo 17 inicijativa i postavilo 24 poslanička pitanja, što je značajan broj u odnosu na broj poslaničkih mandata.

Nažalost, samo jedna naša inicijativa je usvojena, a to je da se Službene novine ZDK objavljuju u elektronskom izdanju. Na taj način će biti smanjeni troškovi i bit će povećana transparentnost rada organa vlasti ovog kantona. Također, aktivno smo učestvovali u svim diskusijama o pitanjima koja je rješavala kantonalna Skupština, uz konstruktivan doprinos radu ovog zakonodavnog tijela. Sve naše sugestije u vezi sa Strategijom razvoja ZDK su usvojene i uvrštene u konačni tekst tog dokumenta. Podržali smo sve pozitivne inicijative koje su pokrenuli predstavnici naše, ali i prestavnici drugih političkih stranka.

Nismo podržali inicijative koje su u suprotnosti s opredjeljenjima Demokratske fronte. Naši poslanici su bili protiv Odluke o prenošenju nadležnosti iz oblasti obrazovanja na općinu Usora, jer je naš stav da se takve nadležnosti trebaju podizati na viši nivo kako bi se obezbijedila puna ravnopravnost, umjesto dalje segregacije djece na nacionalnoj osnovi. Kad je Skupština donijela Odluku o kreditnom zaduženju Kantonalne bolnice Zenica, jedino su poslanici Demokratske fronte bili protiv toga, s obzirom na to da je kredit komercijalni, nepovoljan i nije bilo plana sanacije iz kojeg bi se vidjelo u koje svrhe se kredit namjerava potrošiti.

Iako Demokratska fronta od novembra 2015. godine djeluje kao opoziciona stranka, Skupštinom i dalje predsjedava naša poslanica, jer smo mi jedina stranka koja ima predstavnike više konstitutivnih naroda u Skupštini ZDK.
I u narednom periodu Demokratska fronta će se zalagati za vladavinu zakona i poboljšanje uslova života svih građana Zeničko-dobojskog kantona, bez obzira na vjersku, nacionalnu i svaku drugu pripadnost.

(KANTONALNI ODBOR DF-a ZDK)

Možda vam se svidi

Leave A Reply