Demokratska fronta poručila hrvatskom ministru: To nije problem samo za BiH

Grlić Radman ovakvim pristupom podriva preporuke Evropske komisije i sabotira provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava – navodi se u reakciji DF-a

Demokratska fronta poziva ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana da prestane ulagati napore s ciljem udaljavanja Bosne i Hercegovine od evropskih pravnih standardna i evropske pravne stečevine, saopćeno je jutros iz ove stranke.

Ministar Grlić Radman je grubo napao mišljenje EK o kandidatskom statusu BiH za EU, navodi se u saopćenju DF-a.

“Tokom svoje posjete Sarajevu ministar Grlić Radman grubo je napao Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU, promovirajući zaostali etnički princip takozvane “konstitutivnosti naroda”.

Podsjećamo ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske da je upravo Evropska komisija u svojim preporukama Bosni i Hercegovini naložila uvođenje pune jednakopravnosti građana, a ne cementiranje etničkog koncepta kakav je koncept tzv. “konstitutivnosti naroda”.

Grlić Radman ovakvim pristupom podriva preporuke Evropske komisije i sabotira provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava. Takvo političko djelovanje nije problem samo za Bosnu i Hercegovinu nego i za institucije Evropske unije”, navodi se.

Prenosi Bh-index

Možda vam se svidi

Leave A Reply