Demokratska fronta: “Ministar vanjskih poslova Hrvatske krši preporuke Evropske komisije”

Demokratska fronta poziva ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana da prestane ulagati napore s ciljem udaljavanja Bosne i Hercegovine od evropskih pravnih standarda i evropske pravne stečevine.

Kako navode u saopštenju iz DF-a, tokom svoje posjete Sarajevu ministar Grlić Radman grubo je napao Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU, promovirajući zaostali etnički princip takozvane “konstitutivnosti naroda“.

Podsjećamo ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske da je upravo Evropska komisija u svojim preporukama Bosni i Hercegovini naložila uvođenje pune jednakopravnosti građana, a ne cementiranje etničkog koncepta kakav je koncept tzv. ‘konstitutivnosti naroda’“, naveli su iz DF-a.

Oni dodaju da Grlić Radman ovakvim pristupom podriva preporuke Evropske komisije i sabotira provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Takvo političko djelovanje nije problem samo za Bosnu i Hercegovinu nego i za institucije Evropske unije“, naglašavaju iz Demokratske fronte.

Izvor

Možda vam se svidi

Leave A Reply