“Demografsko snaženje muslimana u BiH uslovljeno velikim stradanjem srpske nejači i Srpkinja”

Od četiri ubijene žene u BiH tokom Drugog svjetskog rata, tri su Srpkinje… Od 59.598 stradale djece svih nacionalnosti – 45.536 isključivo su srpska djeca ili njih 77,7 odsto, navodi Milivoje Ivanišević, direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku.

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević upozorava da satiranje Srba počinje uništavanjem žena i djece i da je upravo tako slabljen srpski narod u BiH tokom 20. vijeka, čije su žrtve u ovim populacijama daleko veće nego kod drugih.

On naglašava za “Srnu” da je u toku veoma obimno istraživanje o stradanju srpskog naroda u BiH u 20. vijeku koje je inicirao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ivanišević navodi da su “dosadašnja istraživanja potvrdila da su nakon velikih zločina počinjenih nad Srbima u dva svjetska rata tamošnji muslimani stekli veliku demografsku prednost”.

– Valjda se, usljed toga, sada pojavila želja za osnivanje kalifata i reislamizaciju BiH – napominje Ivanišević.

On ukazuje na činjenicu da je prema austrougarskom popisu stanovništva iz 1910. godine u BiH bilo 826.000 Srba, a 612.000 muslimana, odnosno da su pravoslavni Srbi imali relativnu većinu od 214.000 stanovnika.

– Međutim, na kraju 20. vijeka, prema popisu iz 1991. godine, demografska slika BiH radikalno je izmijenjena i Srbi su u odnosu na muslimane postali manjina – prema popisu tada je evidentirano 1.905.000 muslimana, a Srba 1.370.000.

Muslimani su ne samo nadoknadili ‘manjak’ od 214.000 iz 1910. godine, već su preko toga ostvarili ‘višak’ od 535.000 – precizira Ivanišević.

On je naglasio da činjenice nepobitno dokazuju da je demografsko snaženje muslimana u BiH uslovljeno velikim stradanjem srpske nejači i Srpkinja, prije svega u Drugom svjetskom ratu, te da “nije malo majki koje su ubijene istovremeno sa dvoje, troje, pa i više djece”.

– Novembra 1964. godine izvršen je prvi zvaničan popis žrtava Drugog svjetskog rata, a u spisku sa navedenim imenima i ličnim podacima, koji je objavljen 1966. godine, navedeno je 647.000 državljana Jugoslavije.

Njih 392.738 srpske su nacionalnosti, a radi se tek o 33,8 odsto od procenjenog obima srpskih žrtava u Drugom svetskom ratu – naglašava Ivanišević.

On posebno ističe da su, među evidentiranim žrtvama, njih 152.686 ili 23,6 posto žene.

– Od 152.686 stradalih žena najviše ih je srpske nacionalnosti – 92.381 ili 60,50 posto. Svakako da ne bismo imali katastrofalno veliki broj Srpkinja stradalih u Jugoslaviji da nije bilo masovnog, genocidnog pokolja nad srpskim ženama u BiH – naglašava Ivanišević za “Srnu”.

On u prilog tome iznosi činjenicu da je za BiH evidentirano 59.000 ubijenih žena svih nacija, vjera i nacionalnih manjina, a da “dominantnu masu” čini 44.041 Srpkinja.

– Ovde je riječ samo o identifikovanim žrtvama čija su imena poznata ili o 33,8 posto od ukupno 130.299 stvarnih žrtava ženske populacije srpske nacionalnosti u BiH u Drugom svetskom ratu – navodi on.

Sva dalja poređenja i podaci dokazuju neprimjereno visoke disproporcije i ogromne razlike u obimu stradanja ženske populacije ostalih nacionalnih, vjerskih ili etničkih grupa u odnosu na srpske žrtve.

– Od ukupnog broja ubijenih žena u BiH stravično visok nivo, od čak 74,56 posto ili tri četvrtine predstavljaju srpske žene: naše majke, sestre, supruge, unuke i bake.

Od četiri ubijene žene u BiH tri su Srpkinje, a tek svaka četvrta nije Srpkinja, već nekog drugog porijekla, jednom je to možda muslimanka ili Romkinja, drugi put i najčešće Jevrejka, a veoma rijetko poneka Hrvatica – navodi Ivanišević.

On precizira da je u evidenciji iz 1966. godine upisano 1.578 žena – žrtava hrvatske nacionalnosti, 6.963 muslimanke i 5.844 Jevrejke.

– Poređenja data o obimu stradanja žena pojedinih nacionalnih zajednica – Srba, Hrvata i muslimana u BiH su, nesporno, veoma ubjedljivo svedočanstvo o zlikovačkom ponašanju fašističkih ustaških, domobranskih i ostalih raznorodnih hrvatsko-muslimanskih oružanih formacija prema srpskim civilima – napominje Ivanišević.

Izvor

Možda vam se svidi

Leave A Reply