Demobilisani borci zbog teškog zdravstvenog stanja prekinuli štrajk glađu

Demobilisani borci koji već dva mjeseca traže svoja prava ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu obustavili su jučer započeti štrajk glađu, piše agencija Patria.Tokom noći je pozlilo četvorici njih, pa su borci na prijedlog ljekara odlučili prekinuti štrajk glađu do četvrtka.

Borci u četvrtak očekuju odgovor iz Vlade na njihove zahtjeve, pa će nakon toga odlučiti kakve će korake dalje poduzeti.Ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević pozvao je u ponedjeljak borce da odrede svoje predstavnike i da se sastanu s njim.

Podsjećamo, borci traže, između ostalog, da se usvoji jedinstven registar boraca Armije BiH i da se on javno objavi, borački dodatak od minimalno 326 KM, ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja, te besplatno liječenje.

Iz Vlade ne žele raspravljati na ovu temu tvrdeći da bi dodatni izdaci za ovu kategoriju doveli Federaciju pred bankrot. No, niko još iz Vlade FBiH neće da pojasni zašto se odlučnije ne krene s objavom registra i kako se uopće do sada radilo bez njega.

Možda vam se svidi

avatar