Demobilisani borci pušteni na slobodu

Advokat Mirnes Ajanović saopćio je da su osumnjičenih demobilisani borci, Midhat Pašanbegović i Amel Barimac, koji su 5. septembra 2018. uhapšeni u Sarajevu, nakon provedenog postupka u Tužilaštvu Kantona Sarajevo pušteni na slobodu, te da nema više pritvorenih demobilisanih boraca.

“Punomoć za odbranu Pašanbegović Midhata je dala njegova supruga, dok se za poduzimanje pravnih radnji za odbranu Barimac Amela čekalo njegovo lično potpisivanje punomoći u Tužilaštvu, obzirom da u njegovo ime ovlaštenje za odbranu nije imao ko potpisati, imajući u vidu činjenicu da su ovom demobilisanom borcu u ratu ubijena dva brata i otac”, naveo je Ajanović.

Pašanbegović Midhat i Barimac Amel terete se zbog napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.

“U datim izjavama u prisustvu branioca pred Tužilaštvom Kantona Sarajevo Barimac i Pašanbegović su istakli da su došli u Sarajevo na proteste nezadovoljni svojim statusom i nebrigom vlasti za njihove probleme, te da im se niko od predstavnika vlasti nije obratio, nakon čega su sa ostalim demobilisanom borcima krenuli u mirnu šetnju”, stoji u saopćenju.

“Nakon što je nastalo naguravanja i počeo sukob policije i demobilisanih boraca Barimac i Pašanbegović su, nakon što su prišli da pomognu borcima koji su ležali na ulici, poprskani suzavcem i primili udarce od strane policije, te su štiteći sebe i ostale, drškom na kojoj se nalazila državna zastava zamahivali, kojom prilikom su moguće i nanijeli tjelesne povrede policajcima. Istakli su da nije trebalo doći do sukoba u kojima su povrijeđeni i demobilisani borci i policajci, te su izrazili žaljenje i zbog povrijeđenih policajaca, posebno ukoliko je to rezultat njihovog djela. Pred tužilaštvom Kantona Sarajevo postupajuća tužiteljica vodila je vrlo korektan postupak”, kazao je advokat Ajanović.

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo osiguravali su proteste grupe demobilisanih boraca, koji su se održavali ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH te u drugim dijelovima grada, a tokom ovog događaja povrijeđeno je sedam policajaca.

Učesnici protesta su oko 13.00 sati krenuli ulicom Obala Kulina bana u pravcu starog dijela grada, te su tokom protestne šetnje narušili javni red i mir, i napali policijske službenike Uprave policije tog Ministarstva, saopćeno je iz Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Kantona Sarajevo.

Navodi se da su tom prilikom policijski službenici upotrijebili sredstva sile prema određenom broju učesnika protesta. Kao posljedica napada na pripadnike Uprave policije, povrijeđeno je sedam policijskih službenika.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, slobode su lišena tri učesnika protesta, dok je jedna osoba lišena slobode zbog počinjenog prekršaja, te je nakon provedenog postupka otpuštena iz službenih prostorija.

Možda vam se svidi

avatar