Demant dr. Mirsada Tursuma na nedavno objavljeni tekst.

Na adresu portala kakanj-x je iz JU Dom zdravlja Kakanj stigao demant kojeg potpisuje dr.Mirsad Tursum , ujedno i ovogodišnji dobitnik najvećeg općinskog priznanja Grb općine Kakanj, povodom pisanja novinara Danijela Senkića i portala dosije.ba, a koji je preuzeo portal kakanj-x.com pod nazivom „Kriminal kao ustavno pravo političara? Slučaj prvi: Mirsad Tursum” objavljen 10.aprila tekuće godine.

Ovom prilikom objavljujemo demant u cijelosti napominjući kako je 9.aprila stigao mail Danijela Senkića sa portala dosije.ba sa navedenim tekstom, koji je napomenuo da tekst objavimo uz njegovu odgovornost. Kakanj-x je to uradio, ublažavajući pojedine riječi i fraze u odnosu na originalan tekst koje bi sigurno izazvale još veću štetu. Podsjećamo da autor teksta nije portal kakanj-x.

DEMANT.

Na Vašim web portalima dosije.ba dana 09.04.2014. godine i kakanj-x dana 10.04.2014. godine objavljen je tekst autora Danijela Senkića pod nazivom „Kriminal kao ustavno pravo plitičara? Slučaj prvi – Mirsad Tursum” koji je prepu neistina, netačnih, stigmatizirajućih i zlonamjernih navoda o direktoru JU Dom zdravlja kakanj.
Tražimo od Vas da demantujete sve navedene netačne i ineistinite navode o direktoru JU Dom zdravlja Kakanj Tursum dr. Mirsadu, specijalisti neuropsihijatrije.

1. Gospodo, niste tražili nikave podatke i informacije u JU Dom zdravlja Kakanj, nego ste koristili Vama poznate izvore od kojih ste i mogli dobiti jeftine i neistinite podatke za jednu ovakvu neutemeljenu i neistinitu priču kojom narušavate imidž i reputaciju direktno i indirektno spomenutih osoba klevečući ih, kao i JU Dom zdravlja Kakanj koja je ozbiljna i društveno korisna zdrastvena ustanova.

2. Obzirom da se niste profesionalno i na bazi novinarskih kompentecija bavili istraživačkim novinarstvom, nego ste „virili” i na osnovu slobodne procjene , koja Vam je po svemu sudeći servirana od strane zlonamjernih i skrivenih suflera, donosili neistinite i zlonamjerne zaključke, podsjećamo Vas da je JU Dom zdravlja Kakanj zdrastvena ustanova koje je otvorena za saradnju s medijima, kao i njen direktor Tursum dr. Mirsad, bez obzira odakle dolaze i da je na taj način naš cilj unapređenje i poboljšanje zdrastvene zaštite našeg stanovništva u čemu nam mogu pomoći nezavisni i profesionalni mediji, a ne instruisani i neprofesionalni mediji koji preko neistina, poluistina i glasina obmanjuju javnost.

3. Da ste se bavili istinitim i nepristrasnim oblicima novinarstva ne bi Vam „za oko zapelo” niti bi ste se morali „čuditi” tome što je Tursum Mirsad vijećnik u OV Kakanj. Da Vas upoznamo sa istinitim i javnim podacima: gospodin Tursum Mirsad je legalno i legitimno izabran na posljednjim Lokalnim izborima 2012. Godine u OV Kakanj kao kandidat Stranke za BiH; izabrali su ga birači – uredno registrovani u Centralnom biračkom spisku, a ne tamo neki „marsovci”

4. Da ste kojim slučajem iskreni, dobronamjerni i nepristrasni novinari znali bi ste i ne bi Vam se „činilo” da je Tursum dr. Mirsad legalni i legitimni direktor JU Dom zdravlja Kakanj.

5. Legalno i legitimno izabran vijećnik u OV Kakanj Tursum Mirsad obraćao se Centralnoj izbornoj komisiji BiH i proslijedio im upit o tome da li može istovremeno obavljati funkcije u zakonodavnom i izvršnom dijelu općinske vlasti na što je dobio afirmativan odgovor.

6. Sredstva u iznosu od 30.000,00 KM koje je OV Kaknja dodijelilo JU Dom zdravlja Kakanj su namjenska sredstva za treću smjenu hitne medicinske pomoći i za poslove mrtvozorstva, jer prema zakonskim standardima i normativima Kaknju su priznata samo dva tima hitne medicinske pomoći koje Zavod zdrastvanog osiguranja Ze-do kantona finansira shodno ugovornim obavezama za finansiranje zdrastvenih ustanova. Da ste kojim slučajem pitali i tražili informacije u JU Dom zdravlja Kakanj o navedenom iznosu, iste Vam ne bi bile uskraćene, jer su to javna i transparentna budžetska sredstva namijenjena za finansiranje zdrastvene djelatnosti. Također, pokazatelj da niste znali da su ta sredstva i za mrtvozorstvo na području općine Kakanj je više nego očit dokaz da ni Vaš izvor stvarno ne zna stanje i stvarne činjenice. Sredstva u iznosu od 50.000,00 KM namijenjena za adaptaciju i izgradnju prostora za obavljanje dijalizne djelatnosti u JU Dom zdravlja Kakanj su, također, legalna i legitimna budžetska sredstva općine Kakanj i na osnovu Zakljčka br. 02/1-254/2014 od 22.01.2014. godine usmjerena su ka poboljšanju zdrastvene djelatnosti našim bolesnicima. Navedena sredstva se namjenski troše za šta su i namijenjena, a što potvrđuje Ugovor br. 01-T-74/14 od 25.03.2014. godine za izvođačem radova koji trenutno obavlja poslove na adaptaciji i opremanju prostora za dijaliznu djelatnost u JU Dom zdravlja Kakanj. Hvala Vam informaciji(naroavno ukoliko je tačna i istinita, ali imajući u vidu da gotovo ni jedan Vaša informacija nije tačna niti istinita smatramo da Vas skriveni sufler i ovaj put obmanuo) za iznos od 50.000,00KM za parking prostor, jer JU Dom zdravlja Kakanj ne zna za ovu najavljenu tranšu niti ju je iko o tome obavjestio. Tursum Mirsad kao vijećnik u OV Kakanj nije imenovao članove UO JU Dom zdravlja Kakanj niti je „dizao ruku” na sjednici OV Kakanj kada je bilo glasanje i izbor članova UO JU Dom zdravlja Kakanj, to je posao i ovlaštenje OV Kakanj. Podsjećamo javnost i vas gospodo novinari i vlasnici dosije.ba i kakanj-x.com da je ovaj saziv UO veoma uspješan i da iza njih ostaju samo pozitivni rezultati rada i upravljanja ovome zdrastvenom organizacijom, a što se u svakom trenutku može i provjeriti i dotupno je javnosti. Direktor JU Dom zdravlja Kakanj nije zaposlio nekoga sa strane i imenovao ga za pomoćnika, nego je, gospodo novinari i vlasnici dosije.ba i kakanj-x.com, taj pomoćnik već bio zaposlenik JU Dom zdravlja Kakanj i kompotentna je osoba za navedeni posao što je i dokazano u dosadašnje, radu. I u ovom slučaju direktor JU Dom zdravlja Kakanj postupio je u skladu sa statutarnim odredbama i drugim aktima ove zdrastvene ustanove, a ne po svom nahođenju.

7. Upoznajemo Vas da je puni naziv JU Dom zdravlja Kakanj „Javna ustanova Dom zdravlja Kakanj”, a ne „JZU Dom zdravlja Kakanj”. Krivo navođenje naziva ove zdrastvene ustanove je pokazatelj da ste zaista „virili” prilikom prikupljanja informacija i da ste podatke skupljali po principu „mahalanja”, a ne po principu profesionalizma i uzusa istraživačkog novinarstva.

8. Podsjećamo javnost i Vas gospodo novinari i vlasnici dosije.ba i kakanj-x.com da ne postoji ni jedan načelnik općine u našoj državi koji bi mogao dati saglasnost izabranom, odnosno imenovanom direktoru zdrastvene ustanove po osnovu rodbinskih ili prijateljskih odnosa, nego je svaki načelnik općine obavezan da potvrdi ili ne potvrdi izbor, odnosno imenovanje putem saglasnosti za direktora zdrastvene ustanove shodno odredbama Zakona o zdrastvenoj zaštiti FBiH. Upravo je i Načelnik općine Kakanj postupio po zakonskim odredbama, a ne po ličnom nahođenju.

9. Na portalu Kakanj-X naveden je izvor neistinog i zlonamjernog novinskog teksta o direktoru JU Dom zdravlja Kakanj, a to je Dosije.ba. Upoznajemo javnost i Vas gospodo novinari i vlasnici web portala kakanj-x da navedeni novinski tekst nije vjerodostojno i tačno preuzetim jer su izostavljeni određeni dijelovi i izmjenjena je struktura pojedinih rečenica što pokazuje da je ovaj web portal i njegov novinari vektorski mediji koji je instruisan od strane suflera. Nije prvi put da se putem ovog web portala želi kakanjska javnost obmanuti i slagati, jer podsjećamo javnost na njihov jedan skorašnji tekst u kojem su stigmatizirali doktore i JU Dom zdravlja Kakanj na način da su prenosili tekst od njima poznatog izvora u kojem su iznijete mnoge neistine, klevete i stigme tipa „pogrešne dijagnoze”, „pojave epidemija” i sl. Gospodo novinari i vlasnici navedenih web portala koji su objavili ovaj naistinit, stigmatizirajući i zlonamjerni tekst o direktoru JU Dom zdravlja Kakanj podsjećamo Vas, kao i cjelokupnu javnost da poštujemo pravila i norme profesionalnog novinarstva i da smo spremni na svaki normalan oblik saradnje u cilju unapređenja i poboljšanja zdrastvene sjelatnosti na području općine Kakanj, ali nismo spremni niti nam to priliči da se „prepucavamo i dopisujemo” sa pristrasnim i instruiranim online novinarima.

Mi smo ozbiljna zdrastvena ustanova i profesionalci iza kojih su pozitivni poslovni rezultati koje mogu provjeriti sve relevantne institucije i ustanove, kao i novinske kuće.

Sugerišemo svim novinskim kućama i novinarima da ubuduće postupaju shodno zakonskim upustvima o slobodi pristupa informacija i da slobodno dođu u JU Dom zdravlja Kakanj i tamo traže informacije, a ne po „kafanama i iza kuloara”, jer će epilog ovog stigmatizirajućeg i zlonamjernog novinarskog teksta objavljenog na dosije.ba i kakanj-x biti rješavan sudskim putem.

JU Dom zdravlja Kakanj

dr. Mirsad Tursum

Možda vam se svidi

Comments are closed.