Delegati podržali Dunovića

0

Delegati Srbi iz Doma naroda FBiH koji su članovi SDP BiH, dali su saglasnost za kandidaturu Milana Dunovića iz Demokratske fronte za potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda.

To je nakon današnjeg sastanka ovih SDP-ovih delegata s kandidatom Dunovićem izjavio  predsjedavajući srpskog delegatskog kluba, SDP-ov kadar Slaviša Šućur, javlja RTRS.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Potpisi saglasnosti SDP-ovih članova s Dunovićevom kandidaturom u skladu su sa stavovima Glavnog odbora te stranke, čija je sjednica održana u međuvremenu, a glase da kandidat treba da ima odgovoran odnos prema državi BiH, što je s Dunovićem slučaj po mišljenju ovih delegata.

Lista za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH upućena je odgovarajućoj parlamentarnoj službi, a slijedi potvrđivanje od Centralne izborne komisije . Potom bi trebalo da istekne rok od 48 sati za eventualne žalbe na CIK-ovo rješenje, ističe Slaviša Šućur.

Po njegovim riječima, nakon toga se Predstavnički dom Federalnog parlamenta izjašnjava o listi, a onda i Dom naroda. Ukoliko u ovom drugom domu ne bude većinske podrške delegata iz svakog od klubova konstitutivnih naroda, lista se može vratiti ponovno Predstavničkom domu na samostalno odlučivanje, i to na novoj sjednici, objasnio je on.

Predsjednik i dvoje potpredsjednika Federacije BiH biraju se iz tri konstitutivna naroda u BiH, srpskog,  hrvatskog i bošnjačkog.

Kandidat za predsjednika je Marinko Čavara, Hrvat po nacionalnosti, član Hrvatske demokratsjke zajednice BiH, za potpredsjednicu iz reda bošnjačkog naroda Melika Mahmutbegović, kadar Stranke demokratske akcije, dok je Milan Dunović, Srbin, kandidat za drugog dopredsjedavajućeg.