Delegacija EU ima jasnu poruku za Dodika i ekipu: Državni službenici predstavljaju državu BiH i nisu predstavnici entiteta

Pozivamo sve državne službenike i šefove nezavisnih institucija na svim nivoima da se pridržavaju najviših profesionalnih standarda neophodnih za dužnosti koje obnašaju – kazali su iz Delegacije EU.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH potvrđeno da je pismo upućeno učesnicima sastanka u Istočnom Sarajevu autentično, piše N1.

“Evropska unija, zajedno sa partnerima iz međunarodne zajednice, izrazila je svoj stav da šefovi nezavisnih državnih institucija i drugi državni službenici imaju pravnu obavezu da djeluju na nepristrasan i nezavisan način, bez ikakvog političkog uplitanja, uz napomenu da oni predstavljaju državu i da nisu predstavnici Republike Srpske pri državi.

Podsjećanja radi, Mišljenje Evropske komisije naglašava da javna uprava u BiH treba postati profesionalnija, neovisnija i depolitiziranija. U tom kontekstu, pozivamo sve državne službenike i šefove nezavisnih institucija na svim nivoima da se pridržavaju najviših profesionalnih standarda neophodnih za dužnosti koje obnašaju”, kazali su iz Delegacije EU.

Prenosi Bh-index

Možda vam se svidi

Leave A Reply