Deformiteti stopala: Kakve cipele nosi vaše dijete?

Za ulaganje ortopedskih uložaka u cipele, obavezno birajte cipele sa ojačanjima na peti kako bi se stabilizirao položaj pete u ortopedskom ulošku, a time i položaj ostalog dijela stopala

Jedan od najčešćih deformiteta lokomotornog sistema kod djece školskog uzrasta vezan je za razvoj stopala, odnosno ravna stopala i spušteni svod stopala. Ljudsko stopalo, kompleksne građe i izuzetno važne funkcije, građeno je od 26 kostiju međusobno spojenih sa 33 zgloba i više od 100 mišića. U dobi do četiri godine, većina stručnjaka se slaže da je ravno stopalo normalno fiziološko stanje i da nema razloga za zabrinutost. Preporučeni su hodanje bosih nogu po neravnom terenu kada je to moguće, vježbice podizanja predmeta sa poda prstima, kao i hodanje na prstima i peti. Međutim, veći dio godine djeca nemaju priliku hodati bosa, i problem spuštenog stopala, neadekvatna obuća može dodatno ugroziti i pogoršati.

Značajno je odabrati adekvatnu obuću za vaše dijete, posebno ako je preporučeno korištenje ortopedskih uložaka, preventivno ili korektivno. Iskustva Suada Ganibegovića, direktora firme Cemedic Zenica na polju ortopedskih uložaka i obuće za djecu, sticana u posljednja dva desetljeća, omogućavaju da u prvi plan budu stavljeni zdravlje i pravilan razvoj dječjih stopala, ne zanemarujući i estetski aspekt.

• Kakva su iskustva iz prakse, koliko su roditelji upućeni u ovu problematiku?

– Više od 50 posto djece nosi neodgovarajući broj cipela. Stopala su par koji se najčešće razlikuje u dužini. Najduža su prilikom trčanja kad prenose i do deset puta veću vlastitu težinu tijela kojem pripadaju. Dječija stopala imaju dodatno naglašene ovakve razlike. Zbog toga im je potrebno ukazati veću pažnju, posebno prilikom izbora cipela sa kojima će se aktivno družiti tokom značajno dugog perioda. Sve studije u posljednjih 100 godina provedene u zapadnim zemljama, ali i naša zapažanja to potvrđuju, pokazale su da najmanje 50 posto djece nosi neadekvatne cipele sa aspekta uslova za ispravan razvoj stopala. Dalja naučna ispitivanja idu u pravcu pojašnjavanja kako premale ili prevelike dječije cipele utiču na razvoj koljena, kukova i kičmenog stuba kod djece.

• Kako činiti dobro za dječija stopala u razvoju?

– Prvenstveno vježbanjem stopala, te pravilnim izborom cipela sa ortopedskim ulošcima tzv. individualnim, odnosno urađenim po mjeri, ali i pravilnim izborom veličine čarapa. Vježbanje stopala može se vršiti na više načina, ali je najefikasnije hodanje bosim stopalima po neravnom terenu, ukoliko to uslovi dozvoljavaju, dok je pravilan izbor cipela još značajniji postupak, može da traje duže, traži više strpljenja i sudjelovanja, ali se isplati. Veličina cipela se mjeri brojevima naprimjer 20, 21, 22… To nam još ne govori dovoljno o dužini u milimetrima. Prema evropskom metodu, jedan broj u mjeri cipela iznosi 6,67 mm. Ipak, ova dimenzija u Evropi još nije normirana. To ostavlja prostora proizvođačima obuće da na tržište donesu razlike u pogledu veličine pod istim nazivnim brojem – veličinom. Ako uzmemo za primjer cipele veličine 20, prema gornjem podatku, lako ćemo izračunati dužinu unutarnjeg dijela cipele = 13,3 cm. Kako bi dječija stopala imala dovoljno prostora za razvoj u cipeli, potrebno je izabrati cipele sa unutarnjom dužinom minimalno 12, a maksimalno 17 mm duže od dužine stopala. Posebno se ovo odnosi na uzraste u normalnim uvjetima starosti od treće do 12. godine. Za ispravno mjerenje dužine stopala i unutarnje dužine cipele, obratite se prodavaču ili ortopedskoj radionici koja će moći na adekvatan način izvršiti izbor veličine i kvaliteta cipele.

• Koliko često vršiti provjeru veličine cipela?

– Rezultati provedenih studija pokazuju prosječne promjene dužine stopala za određenu starosnu dob. Tako se naprimjer zna da kod djece u starosnoj dobi od tri do šest godina, stopalo raste mjesečno u prosjeku milimetar. To može da znači da će naprimjer kod kupovine novih cipela doći do potrebe kupovine novih nakon samo četiri ili 5 mjeseci. Na osnovu ovih rezultata, data je preporuka za učestalost provjere veličine cipela za sljedeće uzraste: 1 do 3 godine, svaka 3 mjeseca, 3 do 6 godina, svaka 4 mjeseca, 6 do 12 godina, svakih 5 mjeseci. Kod korištenja ortopedskih uložaka, potrebno je voditi računa da veličina ortopedskih uložaka odgovara veličini unutarnjeg dijela cipele odnosno da ortopedski ulošci nisu kraći, niti duži od prostora u koji se postavljaju nego da budu što preciznije uklopljeni tako da stabilno leže u obući. Prilikom korištenja ortopedskih uložaka, volumen unutarnjeg prostora cipele mora biti dovoljan za ulaganje ortopedskih uložaka. To pravilo ne smije biti narušeno. Za ulaganje ortopedskih uložaka u cipele, obavezno birajte cipele sa ojačanjima na peti kako bi se stabilizirao položaj pete na šolji za petu u ortopedskom ulošku, a time i položaj ostalog dijela stopala.

• Da li su prirodni materijali imperativ kod izbora dječije obuće?

– Postoje različiti aspekti kod izbora materijala cipela. Ova razmišljanja su najčešće pod uticajem proizvođača cipela, ali treba znati da te preporuke uvijek nisu primjenjive i za vaše dijete. Najvažnije je da su cipele udobne i prozračne. Promocija vodonepropusnih cipela potencijalno nosi problem niže prozračnosti osim ako nemaju zračne membrane (naprimjer – tex cipele). Tako su naprimjer gumene čizme nepromočive, ali i neprozračne pa se koriste samo u određenim situacijama. Redoslijed materijala sa aspekta nivoa prozračnosti je sljedeći:  tekstil za cipele, koža, vodonepropusni materijal za cipele (-tex) i na kraju guma odnosno drugi vještački materijali. Za dovoljnu udobnost dječijih cipela, đon mora osigurati fleksibilnost kako pri savijanju, tako i pri uvijanju jer se tako obezbjeđuje neophodan rad zglobova stopala. Potpun i istrajan pristup pitanju izbora dječijih cipela će zasigurno dati dobre rezultate i imati pozitivan uticaj na fizičko zdravlje i razvoj vašeg djeteta.  (Oslobodjenje.ba)

Možda vam se svidi

Comments are closed.