Debata Bećirovića, Džaferovića i Radončića, hrvatski kandidati nisu došli u emisiju

Na Federalnoj televiziji večeras je emitirana predizborna debatna emisija. Ovo je prvi put u kampanji da se sučeljavaju predsjednički kandidati iza kojih stoje velike političke stranke.

U predizbornoj debati na Federalnoj televiziji gostovala su trojica kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA), Denis Bećirović (SDP) i Fahrudin Radončić (SBB).

U debatu su bili pozvani i kandidati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović (HDZ BiH), Željko Komšić (DF) i Diana Zelenika (HDZ 1990), no oni se nisu pojavili.

Fahrudin Radončić istakao je da je BiH na historijskoj raskrsnici, jer je na sceni priča hoće li BiH ići u EU i NATO. On je kazao da u Predsjedništvo BiH treba da uđe sijeda glava i da vjeruje da će se pobjednik tražiti između njega i Šefika Džaferovića.

Denis Bećirović je istakao da je ta poruka odlična da se emisija tako i završi, te da građani treba da odluče je li im dobro sada i ako jeste, neka tako i glasaju na izborima.

Bećirović je napomenuo da je iza njega stalo sedam političkih partija i da je on ozbiljno krenuo u ovu kampanju zajedno s desetinama doktora nauka, akademika pripremivši i poseban plan.

– Napravili smo i devet pravaca djelovanja Predsjedništva BiH, i to s fokusom na nadležnosti koje ima Predsjedništvo BiH – kazao je Bećirović.

Šefik Džaferović je kazao da su pravci njegovog djelovanja stabilnost, razvoj i integracije.

– To je i djelovanje SDA i mene kao budućeg člana Predsjedništva BiH. Mi smo BiH u posljednje četiri godine pokrenuli s mrtve tačke. Pokrenuli smo ekonomske reforme i EU integracije. Imamo u planu sve to intenzivirat –kazao je Džaferović.

Radončić i Džaferović duže vrijeme su se međusobno optuživali i uvjeravali ko je opozicija, a ko vlast, a Radončić je kazao da je „SBB dvije godine u vlasti, jer je SDA tražila od njih tako, nakon što je DF napustio koaliciju, da ne bi nastao haos u Federaciji“.

– Vi ste Radončiću vlast i ne možete na SDA sav teret prebacivati – odgovorio je s druge strane Džaferović.

– Korektno i pošteno je da se stvari pošteno poslože i kažu – istakao je Džaferović.

Bećirović je prekinuo ovakvu diskusiju kazavši da „mislim da svi u ovoj zemlji moraju razvijati pozitivnu energiju, pa tako i članovi Predsjedništva“.

– Moramo razvijati novu klimu, nova rješenja i u tom smislu imamo svi odgovornost –kazao je Bećirović istakavši da kada je riječ o privlačenju stranih investicija BiH mora mnogo toga promijeniti.

– Da biste privlačili investicije moramo imati bolju političku situaciju. Da bismo privlačili investicije moramo mnogo promijeniti, od one Agencije za privlačenje stranih investicija, Parlamenta, Vijeća ministara. Nema te ekonomske diplomatije koja može nulirati sve političke nestabilnosti – precizirao je Bećirović.

Džaferović je ponovo potencirao činjenicu da je Radončić i SBB vlast i da su i u prošlom mandatu bili vlast i da imaju odgovornost.

– I pošteno bi bilo da to priznate. Optuživat samo SDA, a uživati sve benefite vlasti nije korektno – kazao je Džaferović.
Radončić je potom dodao da SBB nema direktora Elektroprivrede, Telekoma i velikih kompanija, te da „SDA nije učinila ništa na izgradnji infrastrukture“.

Kada je riječ o efikasnom privlačenju stranih investicija Radončić je kazao da se moraju harmonizirati odnosi između Bošnjaka, Srba i Hrvata, odnosno između dva entiteta.

– Napraviti takvo stanje da ove populističke svađe ne plaše strane investitore. Vjerujem da nakon ovih izbora ko god pobijedi situacija se u BiH mora poboljšati – kazao je Radončić.

Džaferović smatra da je pitanje sigurnosti od izuzetnog značaja za strane investicije.

Bećirović je kazao Džaferoviću da nije dobro da u svojoj negativnoj kampanji napada sve redom, a da pogreške SDA smatra malima, a sve tuđe historijskim greškama. Bećirović je ovo kazao nakon što je Džaferović optužio opoziciju da nije radila za državne interese. Pri tome je mislio na usvajanje Zakona o radu i zakona o akcizama.

Bećirović je podjestio Džaferovića da ga je on branio više od njegovih kolega iz Kluba SDA od SNSD-a kada je tražena Džaferovićeva smjena.

– Ali na pitanjima gdje nema interesa za građane onda dopustite da opozicija radi svoj posao – kazao je Bećirović govoreći Džaferoviću.

Džaferović je SDP i SBB optužio za veliku grešku kada je u prošlom mandatu usvojen Zakon o prebivalištu, koji je povratnike u RS doveo u nepovoljniji položaj, a Radončić ga je podjestio da je tada zamjenik ministra civilnih poslova bio Senad Šepić koji je u to vrijeme bio član SDA.

– Pa, Bakir je kada je Šepić izašao iz SDA optužio njega za Zakon o prebivalištu – rekao je Radončić.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar