Davor Dragičević: “Prošla je godina kako te je tata poljubio i zadnji put vidio živog”

Njego otac Davor objavio je u grupi “Pravda Davida” sjećanje na svog sina i ono što mu je od njega ostalo u ovih 365 dana – slika, kovčeg, grupa Pravda za Davida, porodica i neprolazna bol.

“Godina dana tačno kako te je tata poljubio i vidio zadnji put živog. Voli te tata sine”, napisao je Davor uz fotografije.

Nakon što je Banaj Luku napustio Davor,”napustio je” i David. Njegovo tijelo ekshumirano je i sahranjeno u petak u Austriji kako bi bio bliže svojim roditeljima, braći i sestri.

Ovaj slučaj jedan je oda najkontroverznijih koji he izazvao val protesta na Trgu Krajine u Banjoja Luci. Nakon što je Davidovo tijelo pronađeno, vrh MUP-a RS je održao konferenciju za novinare na kojoj su Davida predstavili kao narkomana koji je opljačkao kuću i sam upao u potok Crkvena na ušću rijeke Vrbas.

Naknadno su njihove tvrdnje pobijene. Nalazi su pokazali da David nije imao tragove opojnih droga u svom tijelu, da nije opljačkao kuću i da nije sam upao u potok. Najprije je postojala teorija nadležnih da se David “pogurkao” s nekim i pokliznuo i pao ili da ga je neko gurnuo pa on slučajno pao u potok.

David Dragičević – Facebook

S druge strane, nalazi obdukcije pokazali su različite povrede, a njegov otac tvrdi sve vrijeme kako je David otet, mučen, silovan, ubijen i položen u potok i to na suhu površinu, a potom da su ga, nakon što su ga pronašli, ubacili u potok. Za zataškivanje slučaja optužuje vrh MUP-a RS, Tužilaštvo i vlasti. Napomenimo i to da se nadležno tužilaštvo nikada nije očitovalo o ovoj istrazi, a advokat porodice Dragičević Ifet Feraget kazao je kako se sve vrijeme vodi neadekvatna istraga zbog čega ulaže apelacije Ustavnom sudu, piše “Hayat“.

Pokret Pravda za Davida ostao je aktivan i oni danas, umjesto na Trgu Krajine, pale svijeće u Sabornom hramu Hrista Spasitelja.

David Dragičević imao je 21 godinu i bio je student Elektrotehnike i polaznik IT akademije iz Beograda. Pisao je pjesme i prozu. Njegovi stihovi “Klinac u getu” postali su himna grupe Pravda za Davida, a prilagođene riječi “Oče naš” glavna molitva. Volio je porodicu, prijatelje i život.

Možda vam se svidi

Leave A Reply