Davor Dragičević poslao poruku političarima: Pred vama je najvažniji ispit

Davor Dragičević, otac mladića Davida iz Banjaluke, čiji je nestanak prijavljen 18. marta, a tijelo pronađeno šest dana kasnije, danas je u Narodnoj skupštini Republike Srpske predao 83 pisma za narodne poslanike pozivajući ih da podrže izvještaj Anketnog odbora formiranog odlukom Narodne skupštine RS radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica u vezi sa stradanjem Davida, javlja Anadolu Agency (AA).

“Zahtjevam od vas da podignete ruku i da zajedno s vašim kolegama date zeleno svjetlo tom izvještaju, jer na taj način stajete na stranu istine i pravde”, kazao je i dodao da ne brane njegovog sina, jer je on ubijen, već sve druge sinove i kćeri ove zemlje.

Napomenuo je da je pred njima najvažniji ispit, životni i moralni, gdje će pokazati da li staju na stranu saučesnika i ubica ili istine i pravde.

“Stojim ovdje danas kao najponosniji otac svoga sina i očekujem da u toku današnjeg dana do 15.30 Tužilaštvo okvalifikuje slučaj kao ubistvo Davida Dragičevića kao što tvrdimo ja i grupa ‘Pravda za Davida’ od prvog momenta. Očekujem da se jednoglasno usvoji izvještaj Anketnog odbora, ako to ne urade svi koji su za Izvještaj da isti momenat napuste skupštinsku salu, ako su za istinu i pravdu, ako nisu neka ostanu da znamo ko su saučesnici i ubice”, rekao je Dragičević novinarima ispred zgrade Narodne skupštine RS.

Pozvao je sve bez obzira na vjeru i naciju da dođu 7. jula u 19 časova na Trg Krajine, odnosno Davidov trg, kako ovo mjestu zovu članovi grupe “Pravda za Davida,” na masovno okupljanje na kojem će još jednom zatražiti istinu i pravdu.

“Stojimo na Trgu skoro 100 dana, vrijeđaju nam inteligenciju i pamet, a ubili su mi dijete. Dok god svi ne budu procesuirani, uhapšeni osuđeni stajaću na trgu Davida Dragičevića, nikad neću odustati. Idem do kraja, za pravdu za Davida, za svog mrtvog sina”, rekao je on.

U Narodnoj skupštini RS Branislav Borenović, predsjednik Anketnog odbora, izvjestio je poslanike o radu ovog tijela navodeći da formalno-pravno istraga o smrti Davida Dragičevića ne postoji. Rekao je i da ne postoje dokazi da je mladić stradao zadesnom smrti, niti da je prethodno opljačkao kuću u ulici Velibora Janjetovića Janje, kako su to tvrdili predstavnici MUP-a RS. Borenović je pročitao i zaključke Anketnog odbora prema kojima postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen i kojima se traži tužilačka odluka u ovom slučaju.

“Anketni odbor smatra da su građani s pravom uznemireni paušalnim, neutemeljenim i pogrešnim tvrdnjama izrečenim na konferenciji za medije u MUP-u od 26. marta, vezano za stradanje Davida Dragičevića koje su izazvale negodovanje građana RS i porast njihovog nepovjerenja u institucije bh. entiteta RS. Anketni odbor smatra opravdanim i u potpunosti podržava zahtjeve građana koji traže punu istinu i pravdu za stradanje mladića Davida Dragičevića”, glasi jedan od zaključaka Anketnog odbora.

Anketni odbor traži da nadređene institucije zbog evidentnih učinjenih propusta, povreda procedura i pravila utvrde odgovornost ministra unutrašnjih poslova bh. entiteta RS, direktora entitetske policije, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS i direktora Zavoda za sudsku medicinu RS, te donesu odgovarajuće odluke o razrješenjima ovih lica, kao i svih onih koji su svojim neadekvatnim ili protivpravnim činjenjem ili nečinjenjem otežali utvrđivanje istine u ovom slučaju

“Anketni odbor smatra da su tužioci u ovom slučaju učinili brojne propuste i zahtjeva od Narodne skupštine da uputi inicijativu prema Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine s ciljem pokretanja odgovarajućih disciplinskih postupaka radi utvrđivanja odgovornosti postupajućih tužilaca”, zaključio je Anketni odbor.

Možda vam se svidi

Leave A Reply