Datule – najzdravije voće na svijetu

Datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su odličan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva.

Prirodni šećer koji se nalazi u datulama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu datule su prava prirodna multivitaminska bomba, koju mogu koristiti djeca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog tlaka, kolesterola, pa sve do raka….. gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti datulama, piše “Web-tribune“.

Odličan izvor željeza

Anemični pacijenti bi trebali bi jesti što više datula, jer su one odličan izvor željeza. 100 gr datula sadrži oko 0,90 gr željeza, što je oko 11% preporučene dnevne vrijednosti. Željezo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kisika u krvi. Najviše potrebe za željezom imaju djeca u pubertetu i trudnice.

«Vitamini za oči»

S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin, datule se nazivaju «vitaminima za oči». Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežnicu i makulu oka, jer potpomažu stanice epitela za dobar vid i mogu spriječiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Zato ako želite sačuvati dobar vid trebate jesti što više datula.

Zaustavlja dijareju

Datule sadrže kalij, koji je koristan kod zaustavljanja dijareje. Osim toga, datule pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem datula olakšat ćete crijevima da stvore «prijateljske» bakterije.

Lijek za tvrdu stolicu

Isto kao što zaustavljaju dijareju, datule mogu pomoći da se hrana brže i lakše probavi i izbaci iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko datula i navečer ih potopiti u čistu vodu. Tijekom noći datule će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulirati lijena crijeva. U SAD-u datule se industrijski pakiraju u male boce kao lijekovi i prepisuju se kao lijek za zatvor. 100 grama datula (10-21 komada) sadrži 8,5 gr vlakana.

Olakšava porođaj

Eksperiment koji su proveli na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje datula 4 tjedna prije porođaja majkama može olakšati porođajne bolove i umanji krvarenje. Žene koje su prije porođaja jele datule, rodile su lakše i brže, za razliku od onih žena koje nisu uzimale ovo voće. Osim toga, datule su ženama pomogle da prebrode postoporođajnu depresiju, te da proizvedu dovoljno mlijeka za bebu.

Regulira tjelesnu težinu

Zbog visokog udjela hranjivih tvari, datule kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete datulu, ona će regulirati rad crijeva i organizmu dati potreban šećer. Datule nemaju kolesterola, ali imaju dosta šećera, pa biste se od preteranog uzimanja mogli nadebljati. Kilogram datula sadrži blizu 3.000 kalorija.

Snižava kolesterol

Datule imaju sposobnost da smanjuju nivo LDL neželjenog kolesterola u tijelu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim kolesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

Jačanje srca

Osobe sa slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerojatno voće. Tijekom noći potopiti datule sa sjemenkama u vodu. Ujutro iz njih ukloniti sjemenke, samljeti ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tijekom noći stajale. Ovaj lijek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

Smanjuju krvni tlak

Datule su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog tlaka. One sadrže vrlo malo natrija, a bogate su kalijem. Standardna porcija od pet ili šest datula daje oko 80 miligrama magnezija, esencijalnog minerala koji doprinosi širenju krvnih žila. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezija dnevno može smanjiti krvni tlak.

Štiti od moždanog udara

Jedna od ključnih prednosti ovog čudesnog voća je njegova sposobnost da regulira zdrav nervni sistem, zahvaljujući bogatom sadržaju kalija. Istraživanja su pokazala da veći unos kalija (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 posto.

Hrana za mozak

Datule sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

Energetski stimulans

Datule su veliki energetski buster jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza.
Povećava seksualnu izdržljivost

Pregršt datula potopiti u kozje mlijeko i ostaviti da stoji preko noći. Ujutro ih izmiksati s mlijekom, dodati med i kardamom (vrsta začina) i piti. Ovaj sirup mogu da piju osobe oba spola, jer on jača tijelo i povećava nivo energije.

Hrana za bebe

Šećer iz datula je vrsta šećera koja se najlakše otapa i probavlja, pa je on prikladan za novorođenčad, s tim da datule trebaju biti isitnjene ili namočene u vodi prije davanja djetetu, kako bi ih ono lakše pojelo. Suvremeni institut za hranu savjetuje da se djeci koja pate od prirodne nervoze ili hiperaktivnosti daju datule.

Idealna hrana za one koji poste

Zanimljivo je da čak i doktori savjetuju pacijentima koje se liječe postom da post prekidaju prirodnim šećerom iz voća i vodom. Budući da znamo da datule sadrže veliki postotak šećera koji se lako apsorbira, onda nam je jasno da su datule i voda najbolja hrana za ljude koji poste.

Jačaju zubnu caklinu

Datule sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa, jer sprječava dalje kvarenje zuba. Datula se može dati maloj bebi kojoj rastu zubi da je sisa. To će kod beba umanjiti bol u desnima.

Datule su dobre za liječenje jetre i čišćenje organizma od otrovnih tvari. Uzimanje soka od ovog voća pomaže u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade. Datule su odličan lijek i protiv alkoholne omamljenosti. Sačuvajte vaše zdravlje uz pomoć datula!

Možda vam se svidi

Comments are closed.