Danas se u svijetu slavi Valentinovo

Mali anđeo Kupid, s lukom i strijelom, jedan je od najpoznatijih simbola Valentinova. Legenda kaže da se oni koje Kupid pogodi svojom strijelom odmah zaljube.

U 3. vijeku, u doba drevnog Rimskog Carstva, u vrijeme u kojem su Rimljani progonili kršćane, u gradu Rimu živio je svećenik po imenu Valentin.

Kad nije obavljao svoje svećeničke dužnosti radio je u svom vrtu. Jednog dana dođe mu neka djevojčica i zamoli ga da joj da ružu za bolesnog dječaka. Vrativši se nakon nekoliko dana, ispripovjedi mu, kako je dječak bio sretan što je dobio ružu i zamoli ga da joj da još jednu. Valentin joj je dao i drugu ružu da je ponese svom prijatelju, a sam odluči pohoditi siromašne, bolesne i osamljene, noseći im ruže i druge sitnice da ih obraduje. Pročulo se o njegovoj ljubaznosti prema bližnjima…

U to vrijeme na snazi su bile naredbe cara Klaudija koji je zabranio vjenčavanje rimskih vojnika kako se ne bi okretali obitelji. Svećenik Valentin oglušio se o tu zapovjed, te je potajno vjenčavao parove riskirajući zatvor i pogubljenje. Upravo takva sudbina zadesila ga je 14. februara kada mu je odrubljena glava. Narod ga je proglasio svecem, a kasnije je svečenstvo odlučilo da se 14. februara slavi dan svetog Valentina.

Valentinovo danas

Valentinovo se danas slavi diljem svijeta na različite načine, ali ne ograničava se samo na zaljubljene parove i izgubljene ljubavi.

Valentinovo veliča ljubav djeteta prema roditeljima i obrnuto, dragim prijateljima i svima onima koje nosimo duboko u srcu.

Mnogi zaljubljeni parovi putuju u Pariz, jedan od najromantičnijih gradova te Veronu, rodni grad najpoznatijeg ljubavnog para – Romea i Julije.

Možda vam se svidi

avatar