DAN RUDARA / Edin Čišija(53): Mogao bih raditi još 20 godina

Bosanskohercegovački rudnici uveliko su modernizirani, znatno je promijenjen način rada, ali sve te godine jedna je konstanta, sjećanje na prošla vremena i obilježavanje Dana rudara.

Pedesettrogodišnji Edin Čišija iz Kaknja bivši je rudar, danas penzioner vedrog duha koji svoje penzionerske dane provodi sa prijateljima u slastičarnoj Egipat gdje je rado viđen.

Edin Čišija

U rudniku je počeo raditi davne 1984. godine a mirovinu je dočekao u 2014. godini. Radni vrijek proveo je na Pogonu “Haljinići” kao kombajnista.

U razgovoru za portal Kakanj-X, Edin govori o Danu rudara i rudarima kako su družili se nekada.

Posljednjih desetak godina sastajao se s radnim kolegama, bivšim rudarima, iz okoline Visokog, družili se na taj dan, ali kažu sada je već u godinama i nije sposoban za takvu organizaciju, ali svaki dan se viđa sa kolegama iz Kaknja.

“Težak je to posao bio tada, i opasan”, istakao je Čišija u razgovoru za Kakanj-X.

Kaže kako bi mogao raditi još dvadeset godina te da nije kao ovi novi rudari. Tokom svog rada imao je i jednu manju povredu od koje se uspješno oporavio.

No, pored teškog posla sjećanje na obilježavanje Dana rudara ipak ne blijedi.

Sjeća se na taj dan nije se radilo. U jamu su silazili električari da provjere je li sve uredu i majstori koji su bili zaduženi za ispumpavanje vode, rudari su vani sjedili.

“Oni nama taj dan pripreme hranu, piće, muziku, veselimo se cijeli dan. U neka doba dođe nam direktor ili neko u ime rudnika održi govor, čestita nam, i onda mi nastavimo sjediti. Svake godine dobivali smo i novac na taj datum, pa koliko je bilo moguće”, kazao je Čišija.

Istakao je da su se danima pripremali za Dan rudara. Sretni su bili.

“Ne znam je li to zbog toga što se ne radi, što ćemo se svi okupiti, što će biti darova, ali veselo je bilo tih dana”, dodao je Čišija.

(Kakanj-X)

Možda vam se svidi

Leave A Reply