Dan penzionera obilježen I u Kaknju

U prostorijama lovačkog društva u Kaknju su iz Udruženja penzionera općine Kakanj održali tradicionalnu Svečanu sjednicu povodom 25.oktobra Dana penzionera FBiH. Na sjednici je još jedanput skrenuta pažnja na težak položaj penzionera, ne samo u Kaknju nego i penzionera u FBiH i BiH.

Dan prvih velikih protesta penzionera u Federaciji, 25. oktobar 1997. godine, Savez udruženja penzionera Federacije obilježava kao svoj dan. Skromno kako i žive, tim povodom se sastaju, obilaze svoje bolesne članove i iz godine u godinu podsjećaju da ih je većina na egzistencijalnom minimumu. S tim u vezi je Udruženje penzionera Kakanj održalo I Svečanu sjednicu Skupštine Udruženja penzionera Kakanj povodom za njih značajnog datuma. No prije samog početka gost Svečane sjednice općinski načelnik Nermin Mandra je rukovodstvu udruženja uručio skroman poklon kao znak poštivanja ovog datuma bitnog za ovu populaciju. Predsj.Upravnog odbroa Ejub Spahić je naglasio kako se žele prisjetiti mitinga iz 1997godine, kao godine I dana kojeg danas obilježavaju.

IMG_1532IMG_1527

“Ovdje smo se okupili kako bi se prisjetili dana kada je preko 100.000 penzionare izašlo na proteste tražeći bolje uslove života. Ja moram da kažem da se od tog dana pa na ovamo nije promjenilo gotovo ništa, I ako jest onda su to milimetarski pomaci” – kazao je Ejub Spahić, predsjednik Upravnog odbora udruženja penzionera općine Kakanj

Iz Udruženja smatraju da iako je protekle četiri godine došlo do povećanja penzija u dva navrata to nije dovoljno da se saniraju svi troškovi penzionera koje im je nametnula ekonomija I poskupljenje svih usluga I osnovnih životnih potreba.

IMG_1531IMG_1533

“U posljednje četiri godine su nam rasle penzije dva puta po 5%, ali s obzirom na povećanje standarda u društvo, ta povećanja su ravna nuli. Iskreno se nadam da će se nova vlast malo više pobrinuti za ovu populaciju”- rekao je Adžul Salihbegović, član Skupštine udruženja penzionera ZDK

Na sjednici je rečeno kako se od mitinga 1997.godine pa do danas, status penzionera u FBiH minimalno poboljšao, ali I da postoje oni koji su odgovorni da loš standard ove populacije.

“Vlasti u ovoj državi ali I PIO/MIO su najveći krivci zbog lošeg standard I života u kojem penzioneri danas žive. Preko 2000 kakanjskih penzionera živi od penzije u iznosu 320 KM. To je rub egzistencije. Moram istaći I to das u djeca I unuci penzionera najviše zastupljena I na birou za zapošljavanje” dodao je Spahić.

Penzioneri nažalost ne mogu odgovoriti visokom standard, visokim cijenama usluga koje im je nametnula ekonomija I standard života. Općinski načelnik Nermin Mandra je naglasio kako se pomaci u društvu dešavaju onda kada penzioneri djeluju te je istakao potrebu za izgradnjom društvenog doma za penzionere po uzoru na europske standard kako bi se penzionerski dani učinili ugodnijim I digao status penzionera na viši nivo. Načelnik je I čestitato na angažmanu ovog udruženja u protekloj godini ocjenjujući ih kao vrlo aktivno udruženje, pozivajući ih da I u narednoj godini zajedno kreiraju program kako bi se penzionerski dani učinili kvalitetnijim.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.