Daliju Konaković okrivljuju da je Dino zbog nje napustio SDA

Već godinama ona važi za jednu od najljepših žena u BiH. Potomak je Merhemića, ugledne i bogate sarajevske muslimanske vjerničke porodice, ali nije odrasla u svili i kadifi, kako to mnogi misle. O njihovom bogatstvu je, kaže, samo čitala u knjigama i u odlukama o oduzimanju njihove imovine koje je donosio bivši režim.

Upravo ste se vratili s odmora. Možemo li znati gdje ste bili?

– Bilo smo u Grčkoj, u jednoj prekrasnoj pješčanoj uvali na Peloponezu, na moru Mirtoo, koje se ulijeva u Egejsko, tako da je i klima bila egejska sa suhom toplotom i puno vjetrića – idealno za djecu. Išli smo sa mojom sestrom i njenom porodicom jer koristimo svaku priliku da nam djeca budu zajedno; njen sin je prvo dijete u porodici, naša Kiana Aja je drugo i vrlo nam je bitno da se njih dvoje osjećaju kao brat i sestra. Moja sestra već godinama živi u Grčkoj, tako da je meni tamo druga kuća. Uz to, internet i telefonski signal su bili prilično loši, naših ljudi nije bilo uopšte, a to su vam sve preduslovi za potpuno opuštanje i pravo odmaranje. Vratili smo se regenerisani, ali, nažalost, nakon povratka i evo sada već dvije sedmice radnog tempa ovdje, već smo umorni i spremni za novi odmor, ali na to ćemo se načekati (smijeh).

Prije dvije i po godine postali ste majka. S obzirom na posao koji radite, a koji ne trpi podočnjake ni znakove neprospavanih noći, kako usklađujete majčinstvo i mali ekran?

– Česti podočnjaci nisu problem jer imamo odlične šminkerice i najkvalitetnije HD kamere, pa čak ni premorenost ne pravi smetnje jer vam je adrenalin uvijek povišen u živom, nepredvidivom programu, ali je logistički prilično zahtjevno organizovati smjene do skoro 22.00 sata i jedan ujutro tako da vrlo malo dijete ne osjeti da mame dugo nema. Pošto su Kiana Aja i posao prioriteti, trpi moj društveni život, vrlo sam rijetko sa drugaricama ili na nekim dešavanjima, u slobodno vrijeme sam u dječijim parkovima ili igraonicama, ovisno o vremenskim prilikama, vodim računa da svaki dan sa Kianom kvalitetno provedem vrijeme. Isto tako, kako ona jako voli da se mazi sa mamom ujutro i poslijepodne nakon buđenja ili da je mama poslijepodne uspava, organizujem se tako svaki dan ispunimo bar jedan taj naš mali ritual. Sve drugo može čekati, ona će samo jednom biti mala, ubrzo neće više htjeti ni da se mazi ni da je mama stalno sa njom, tako da ja zaista ne osjećam da išta propuštam. To naše vrijeme obogaćuje moj život.

Roditeljstvo mijenja život iz korijena. Cijeli život se odjednom drugačije organizuje i mijenja ritam, a ono što nekada nije bilo važno ili niste čak ni primjećivali odjednom postane od suštinskog značaja. Šta Sarajevu trenutno najviše nedostaje?

– Dobro ste to primjetili, trebalo je da dobijem dijete i otkrijem kako naš grad uopšte nije baby friendly. Kolica ste često prisiljeni voziti sredinom ceste jer su po trotoarima ili nepropisno parkirana auta ili bašte kafića, prostorije za presvlačenje beba imate u samo nekoliko objekata u gradu, zimi skoro nigdje u zatvoreni prostor ne možete ući sa djetetom od duhanskog dima, dječijih igrališta ima jako malo, kada i postoje napravljeni su na lokaciji koja nema nikakve hladovine, mobilijar na igralištima je često ili oštećen ili napravljen od materijala koji predstavljaju potencijalnu opasnost za djecu, mnoge pješačke prelaze ne možete koristiti jer bi vam automobili prolazili tik uz dječija kolica dok čekate zeleno, zbog neadektvane dezinfekcije igraonice su rasadnik zaraze zimi, nema jedinstvenog registra svih vrtića, nema radionica ni aktivnosti za djecu ispod tri godine… I to je samo dio nedostataka o kojima ne razmišljate dok ne dobijete dijete.

Kakav je Dino sa kućnim poslovima, a kakav je sa pelenama (ako ih se još niste riješili)?

– Bliži je sa poznavanjem pokrajina u Kini nego sa kućnim poslovima i ovako ću mu javno uputiti poziv da bi na tome trebao poraditi (smijeh). Uz to, koliko čujem, većina žena muku muči sa tom foteljom koja se nekim čudom pretvori u ormar, pa možda da napravimo neku kampanju i objasnimo da u kući nema malih patuljaka koji vrijedno rade i sve slažu dok ukućani spavaju (smijeh). Ali, kada su u pitanju svi poslovi oko djeteta – mijenjanje pelena, pranje, čišćenje nosića, kupanje, uspavljivanje, hranjenje i sve ostalo što zahtijeva stalna briga oko novorođenčeta i kasnije – Dino to sve samostalno odlično obavlja. Nije to nikakva pomoć meni, nego briga o svom djetetu, a nagrada mu je izuzetno blizak odnos sa Kianom kojoj je on centar svijeta, koja se sva ozari čim njega ugleda i kad je sa njim ne da nikome da mu priđe. Oni od prvih dana imaju svoje rituale, svoje pjesmice, svoje igre i, osim što je taj blizak odnos djevojčice sa ocem jako bitan za njen razvoj, to je ujedno i najljepša stvar za posmatranje.

Koliko su politička dešavanja i politika generalno tema u Vašem domu?

Možda vam se svidi

Leave A Reply