Da li se Srbija i Vučić udaljavaju od Rusije i šta to znači za Dodika?

0

Da li se Srbija i Aleksandar Vučić stvarno udaljavaju od Moskve?

 
Ovo pitanje danas postavljaju brojni analitičari u regionu, ali sve više i na Zapadu, te, naravno, itekako zainteresiranoj Rusiji. 
Možda dio odgovorna na ta pitanja daje snažan zaokret Vučićevih tabloida koji se u toj zemlji tumače kao neslužbeni glasnogovornici režima, ali i u državnim listovima poput beogradske “Politike”. Umjesto dosadašnjeg rusofilstva, ovi mediji, izneđajujuće, sve češće upozoravaju na maligni ruski utjecaj.
Čini se da su prijelomna tačka bili julski protesti. Iako nema dokaza za direktnu umiješanost Rusije u proteste u Srbiji, piše Maksim Sanorukov, saradnik u moskovskom centru Karnegi, protesti su već doveli do promjena u rusko-srpskim odnosima.
U tekstu objavljenom na sajtovima Balkan Insight i Carnegie.ru primijetio je da su se nemiri desili nekoliko dana prije dugo očekivanog nastavka razgovora između Kosova i Srbije, što je izazvalo sumnje da je cilj bio podrivanje eventualnog dogovora. 
Inače, kako je primijećeno i u Rusiji, posljednjih sedmica gotovo da nije bilo medija, televizije i novina, koji nisu izvještavali o umiješanosti Moskve u organizaciju nasilnih protesta u Beogradu.
“Okrivljujući proruske radikale za poticanje nedavnih nasilnih protesta, srpske vlasti su srušile tabu o tradicionalno prijateljskim odnosima Rusije i Srbije, koji možda više nikada neće biti isti… Brojni posmatrači optužili su Rusiju da raspiruje probleme na Balkanu – na Moskvu se gleda kao na protivnika rješenja pitanja Kosova, koje bi vjerovano olakšalo evro-atlantsku integraciju dugogišnjeg saveznika Rusije”, ističe Samorukov.
Međutim, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko, diplomata koji je ranije boravio u Sarajevu, oštro je odbacio kao izmišljotine navode objavljene u Vućiću bliskom “Srpskom telegrafu” da “duboka država Rusije ruši Vučića”. 
Kad Sputnik vrišti
Istovremeno, Sputnik, dio medijskog sistema Russia Today (RT), kojeg direktno plaća Moskva, vršiti sa svojih platformi:
“Po tragikomičnom receptu iz Crne Gore, jadno, nedorečeno, primitivno, šuplje, al‘ sa puno lažnog samopouzdanja, samo da bi se ispunio naloženi zadatak — optužuje se Moskva maltene za pokušaj državnog udara u Srbiji. Polazište koje se uzima kao „dokaz“ te somnabulne teorije toliko je na klimavim nogama, da logički razotkriva svu prizemnost i zlu namjeru specijalne medijske akcije”, navodi rusko medijski agent sa sjedištem u glavnom gradu Srbije, čiju redakciju je Vučić ranije imao običaj posjećivati.
Mlađan Đorđević, jedan od osnivača Saveza za Srbiju i bivši savjetnik Borisa Tadića, kojeg Vučićev režim optužio da je “čovjek ruske službe” i da je rukovodio nedavno protestima u  Beogradu, također, navodi da je u toku promjena vanjske politike Beograda. 
Foto: Agencije: Mlađan Đorđević
“Aleksandar Vučić pravi otklon od Rusije, zato što su pri kraju dogovori o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine”, napisao je Đorđević u autorskom tekstu za portal ruske federalne agencije Regnum, te dodao:
“Odavno na ovom sajtu, a još duže u razgovorima s mojim ruskim prijateljima upozoravam na činjenicu da aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sprema ono što sam u tekstu objavljenom na Dan pobjede nazvao „đukanovićevski obrt“: otklon od svoje lažne rusofilije ka otvorenoj, neskrivenoj rusofobiji, poput onog koji je načinio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, okrenuvši leđa vjekovnom rusko-crnogorskom prijateljstvu i uvevši Crnu Goru u NATO”.
On dodaje da  historijski situacija neodoljivo podsjeća na 1948. godinu i pripremu za čuveno „ne“ Josipa Broza Tita koje je označilo početak hladnog sukoba tadašnje Jugoslavije, s jedne strane, i Staljinom, SSSR i čitavim Informbiroom, s druge.
Tražeći od Vučića potvrdu da je čovjek ruske službe, Đorđević je čak predsjedniku Srbije zaprijetio:
“Tvoj kraj je počeo”, poručio je Đorđević i predvidio da će Vučić ostati sam “u svojoj pećini sa 40 razbojnika”.
Rusi ne vjeruju Vučiću
Da se nešto, ipak, dešava ukazuju i druge činjenice. Prije dva mjeseca, dakle prije protesta u Beogradu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija prestati da kupuje naoružanje od Moskve i da će se okrenuti drugim snabdjevačima poput Amerike, Izraela i Velike Britanije. Upravo kupovina naoružanja jasan je, ali ne i jedini signal, da su odnosi Beograda i Kremlja davno prošli zenit, pprimijetio je Milivoje Pantović u tekstu na Al Jazeeri Balkans.
Radio Sarajevo